Amsterdam Bewaar

Er kan weer geschaatst worden op het Museumplein

Er kan weer geschaatst worden op het Museumplein
© ANP

Het is weer tijd voor drie maanden geschuifel, geglij en geschaats op de ijsbaan op het Museumplein. Schaatsen op het terrein dat nu het Museumplein heet, is een eeuwenoude traditie.

Al in 1889 werden de eerste officieuze wereldkampioenschappen verreden op het terrein. In 1893 werd Jaap Eden achter het Rijksmuseum wereldkampioen schaatsen. Eden was toen pas 19 jaar oud. 

Jarenlang was het 's winters dé plek voor schaatsliefhebbers. Tot de gemeente het Museumplein in de jaren 30 opeiste. Het stelde een stuk land achter het Olympisch Stadion aan de Schinkel beschikbaar als jaarlijkse schaatsbaan. 

Nu ligt er al jaren weer een ijsbaan op het plein. Sinds 2013 is de baan met als hoofdsponsor KPN wat meer aangekleed, met bijvoorbeeld een replica van de Magere Brug. Die moet schaatsers het gevoel geven dat ze zich op Amsterdamse grachten bevinden. De schaatsbaan is dit jaar 1500 vierkante meter groot. 

Vorig jaar bezochten volgens de gemeente ruim 60.000 mensen de schaatsbaan. Naast de baan wordt een 200 m2 groot schaatsterras met buitenbar opgetuigd. 


De baan blijft drie maanden liggen. Naast de schaatsbaan is een expositie te vinden met oude foto's.