Binnenland Bewaar

Eerste 3D-geprinte brug ter wereld komt op de Wallen

Een artist impression van de brug in een loods op de NDSM-werf
Een artist impression van de brug in een loods op de NDSM-werf © mx3d

Ter hoogte van de Stoofsteeg over de Oudezijds Achterburgwal komt de eerste 3D-geprinte brug van staal. Het is een wereldprimeur.

De locatie maakte het Amsterdamse bedrijf MX3D vanmiddag bekend tijdens de officiële opening van de bouwplaats op het NDSM terrein, waar de brug de komende maanden geprint zal worden door robots.

'Het IJ nog een brug te ver'
Op die plek ligt nu nog een tijdelijke brug, maar, zegt technisch directeur van het bedrijf 'als het ontwerp definitief is en alles gaat goed, dan kan de brug na drie of vier maanden af zijn'. De gracht op de Wallen is ideaal voor het plaatsen van de brug. 'Je kunt wel meteen een brug over het IJ willen leggen, maar laten we het eerst maar op een iets smallere plek proberen,' zegt Geurtjens.

Een nadeel is de drukte op de Wallen, daarom wordt de brug daar niet ter plekke live geprint, maar in de loods in Noord. 'Anders hadden we vierentwintig uur per dag bewaking nodig gehad.'

De loods waarin de brug geprint zal worden is open voor publiek, zodat het printproces door iedereen gevolgd kan worden. Wel op afspraak of tijdens bezoekuren op vrijdag, 'want er moet natuurlijk ook gewoon hard aan gewerkt kunnen worden'.