Amsterdam Bewaar

Felipe Rodriquez, oprichter van Xs4all en De Digitale Stad, overleden

Het kantoor van Xs4all in Amsterdam
Het kantoor van Xs4all in Amsterdam © ANP

Oprichter van Xs4all en van De Digitale Stad Felipe Rodriquez is gisteren op 46-jarige leeftijd na een lang ziekbed overleden. De internetpionier leed aan multiple sclerose.

Dat heeft de provider vandaag bekendgemaakt op zijn site. Rodriquez was al lange tijd ernstig ziek.

De op 6 februari 1969 geboren Rodriquez richtte de onderneming, de eerste internetaanbieder voor particulieren, in 1993 op. In 1997 vertrok Rodriquez bij het bedrijf.

'Felipe heeft een onschatbaar waardevolle bijdrage geleverd aan het toegankelijk maken van het internet in Nederland en aan het vroege bewustzijn voor de vele politieke en maatschappelijke kwesties op en rond het internet', schrijft Xs4all op zijn blog.

De Digitale Stad
Naast zijn werk voor de provider richtte Rodriquez in 1996 het Meldpunt Kinderporno op, en was hij oprichter van De Digitale Stad, de eerste  internetgemeenschap voor Amsterdammers, waar zij eigen homepages konden aanmaken en konden discussiëren over de stad.

Hij was lid van een werkgroep van de Europese Commissie die illegaal en schadelijk materiaal op internet aan de kaak stelde. Ook was hij adviseur van de PvdA over internetwetgeving. Rodriquez bleef betrokken bij de Nederlandse internetgemeenschap, onder meer door de burgerrechtenbeweging Bits of Freedom te financieren.

'Hij was idealistisch, bevlogen en zette zich in voor de vrijheid van informatie, computerbeveiliging, privacy en al die andere politieke en maatschappelijke thema's die van groot belang werden toen het internet toegankelijk werd voor iedereen', schrijft Xs4all. 'En hij was niet bang de controverse op te zoeken als dat nodig was. Felipe leerde ons dat een bedrijf ook een maatschappelijke functie en verantwoordelijkheid kan hebben.'