Binnenland Bewaar

Gemeenteambtenaar verdacht van miljoenenfraude

Gemeenteambtenaar verdacht van miljoenenfraude
© ANP

Een ambtenaar van de gemeente Amsterdam wordt verdacht van miljoenenfraude. De man is op 7 september aangehouden en zit nog steeds in voorarrest. Hij is door de gemeente geschorst.

De man wordt verdacht van oplichting, valsheid in geschrifte en verduistering onder werktijd. Hij zou een geldbedrag van enkele miljoenen euro hebben ontvreemd. De gemeente, die spreekt van 'een geraffineerde constructie', heeft inmiddels beslag laten leggen op alle tegoeden en goederen van de man. De politie heeft in opdracht van justitie een strafrechtelijk financieel onderzoek ingesteld.

Naar aanleiding van de aanhouding is het Bureau Integriteit van de gemeente Amsterdam een intern onderzoek gestart, dat nog in volle gang is. Volgens een woordvoerder moet eerst worden achterhaald wat er precies is gebeurd. Burgemeester Van der Laan, wethouder Kock (Financiën) en wethouder Litjens (Personeel & Organisatie, Inkoop) geven leiding aan het onderzoeksteam.

De gemeenteraad is inmiddels per brief geïnformeerd door het college van b. en w. en zal, zodra het onderzoek dat toelaat, nader op de hoogte worden gesteld, zo meldt de woordvoerder van de gemeente.