Binnenland Bewaar

Streefdatum Noord/Zuidlijn ongewijzigd, maar 'kans die te halen slechts 5%'

Werkzaamheden bij station Zuid
Werkzaamheden bij station Zuid © ANP

De streefdatum voor de opening van de Noord/Zuidlijn blijft weliswaar gehandhaafd op oktober 2017, maar de kans dat die datum ook gehaald wordt is aanzienlijk verkleind. Vandaag maakte wethouder Pieter Litjens bekend dat het haalbaarheidspercentage gedaald is van 50% naar 5%.

Uit de kwartaalrapportage van het tweede kwartaal van dit jaar blijkt dat het 'heel spannend wordt' of oktober 2017 gehaald wordt, zei Litjens vandaag. 'We staan voor een olympische opgave.' 

De wethouder, die eerder nog zei te hopen dat het haalbaarheidspercentage omhoog zou gaan, 'moest even slikken' toen bleek dat de kans dat de geplande datum gehaald wordt nog maar 5 procent is. Maar, legde hij uit, die is 'sturingsinformatie'. Hoe meer het einde van het metroproject nadert, hoe meer risico's in beeld komen, legde hij uit. Bovendien wordt de kans om eventuele calamiteiten goed te maken zonder dat de opening moet worden uitgesteld kleiner. Maar er is geen reden om de vastgestelde datum te verleggen.

'Ik begrijp dat dit een ingewikkelde boodschap is', zei Litjens. In de kwartaalrapportage zitten de eventuele gevolgen van het faillissement van Imtech nog niet verwerkt. Dit kan de haalbaarheid nog verder omlaag brengen. Tegelijkertijd is deze zomer de sluiting van de bestaande metro om de Noord/Zuidlijn hierop aan te laten sluiten zonder problemen verlopen, wat de haalbaarheid weer vergroot.

Medio 2016 hoopt de wethouder een definitieve datum te kunnen prikken waarop de metro geopend wordt.