Amsterdam Bewaar

Amsterdam investeert twee miljoen in tweetalig onderwijs

Op de Dr. J.Th. de Visserschool in West werd vorig jaar als eerste Amsterdamse basisschool officieel met tweetalig onderwijs begonnen.
Op de Dr. J.Th. de Visserschool in West werd vorig jaar als eerste Amsterdamse basisschool officieel met tweetalig onderwijs begonnen. © Dingena Mol

Nederland loopt met tweetalig onderwijs op de basisschool achter op andere Europese landen. Amsterdam wil daar wat aan doen en investeert ruim twee miljoen euro tot 2018.

Die investering is bedoeld om scholen te stimuleren die interesse hebben of al met tweetalig onderwijs bezig zijn. Dat gebeurt via kennisbijeenkomsten en advies van de gemeente. De uiteindelijke ambitie is dat zestig scholen internationalisering een structurele plek geven in hun onderwijs, schrijft wethouder Simone Kukenheim (Onderwijs) in een beleidsbrief.

Op de Dr. J.Th. de Visserschool in West werd vorig jaar als eerste Amsterdamse basisschool officieel met tweetalig onderwijs begonnen. Dertig procent van de lessen is in het Engels. 'Het gaat ontzettend goed,' zegt directeur Conny van Egmond.

Critici vrezen dat tweetalig onderwijs ervoor zorgt dat kinderen geen enkele taal goed onder de knie krijgen. Tegelijkertijd zijn er onderzoeken die bewijzen dat kinderen er juist beter van gaan leren.

Eerder dan groep zeven
Inmiddels zijn er diverse scholen in de stad waar tweetalig basisonderwijs al eerder dan in groep zeven wordt gegeven, onder meer op de Elisabeth Paulusschool in West.

De gemeente hoopt dat er zelfs op nog jongere leeftijd met tweetaligheid kan worden begonnen. Daarom wordt, in afwachting van landelijke wetgeving, dit najaar al in de stad begonnen met een pilot bij een aantal kinderdagverblijven.

Landelijk wil staatssecretaris Sander Dekker de keuze geven om tot vijftien procent van de tijd Engels, Frans of Duits te gebruiken als 'instructietaal' op school.