Amsterdam Bewaar

VVD in verlegenheid door bijeenkomst over erfpacht

Luchtfoto van de Amstel
Luchtfoto van de Amstel © ANP

De VVD, in het college verantwoordelijk voor erfpacht, is in verlegenheid gebracht door een bijeenkomst van huiseigenaren die vanavond plaatsvindt.

In het Huis van de Wijk in de Amsterdamse wijk Buitenveldert keren de sprekers, waaronder een VVD'er, zich tegen de wijziging in het erfpachtstelsel die op stapel staat.

Eén van hen is Daan Wijnants, buitengewoon lid van de bestuurscommissie voor de VVD in Zuid - die zich hiermee tegen het beleid van zijn eigen partij uitspreekt. 'Het is slim dat de bevolking van Buitenveldert nu in actie komt,' zegt hij. 'Eind augustus liggen de nieuwe plannen bij het college. Het komt erop neer dat de gemeente een laatste maal bij erfpachters langskomt. Als de besluiten zijn gevallen, valt er weinig meer aan te doen. Wij als VVD Zuid willen dat niet.'

In alle staten
Wijnants is de enige spreker van die partij. De fractievoorzitter in Zuid, Ron Eisenmann, was ook gevraagd en komt wel, maar houdt de lippen stijf op elkaar. Hetzelfde geldt voor lid van de bestuurscommissie Paul Slettenhaar en waarschijnlijk voor de woordvoerder erfpacht in de raad, Daniël van der Ree. Nog met vakantie is de man die het plan maakt, VVD-wethouder Eric van der Burg.

De bewoners van Buitenveldert, die gisteren in de weer waren met het maken van spandoeken, zijn volgens de organisatoren in alle staten. Herman van Wissen, bestuurder van het Huis van de Wijk en zelf erfpachter: 'Er is nog niet naar ons geluisterd. De gemeente informeert ons en dat is het wel zo'n beetje.'