Amsterdam Bewaar

'Consultancyboys' moeten stadhuis helpen met financiën

Wethouder Udo Kock
Wethouder Udo Kock © ANP

Wethouder Udo Kock (Financiën) heeft accountantsbureau KPMG ingehuurd om orde op zaken te stellen op het stadhuis. De consultants moeten helpen bij het opstellen van de jaarrekening.

Waarom kunnen Kock en zijn ambtenaren dit zelf niet?

Rutger Groot Wassink, GroenLinks

Dat het opstellen van een deugdelijke jaarrekening een lastige klus wordt was al langer bekend. De accountantsdienst van de gemeente en de gemeenteraad waarschuwden daar eerder dit jaar al voor.

Twee weken geleden bleek uit een uitgelekt intern rapport dat ambtenaren ook bezorgd zijn of het de gemeente wel lukt om inzicht te krijgen in de eigen financiën. Gevreesd werd onder meer dat Amsterdam onder curatele van het Rijk zou komen te staan.

Kock laat de gemeenteraad nu weten dat hij ook de consultants van KPMG gevraagd heeft om een 'objectief beeld' te geven van de situatie op het stadhuis. De externe adviseurs gaan de komende tijd tevens helpen om de veranderingen bij de financiële diensten van de gemeente in goede banen te leiden.

Een grootscheepse reorganisatie, de veranderingen van het bestuurlijk stelsel waarbij de bevoegdheden van de stadsdelen danig zijn ingeperkt, en de problemen die Kock al aantrof bij zijn aantreden hebben ervoor gezorgd dat het overzicht op de financiën van de stad nog lang niet is wat het zou moeten zijn.

Maar dat de duurbetaalde consultants van KPMG (het gemiddelde uurtarief bedraagt 200 euro) moeten worden ingevlogen om de boel op orde te krijgen, bevreemdt de oppositie. 'Heel raar,' zegt PvdA-raadslid Carolien de Heer. 'Eerst doen ambtenaren zelf onderzoek naar de risico's rond de jaarrekening, waarom moet dat dan ook door KPMG worden gedaan?'  

Inhuur van externen
'Ik vind het bizar en onwenselijk dat er nu snelle consultancyboys worden ingehuurd terwijl het college tegelijkertijd ambtenaren van de financiële afdelingen de laan uitstuurt. Bovendien hebben we afgesproken om de inhuur van externen te beperken,' zegt GroenLinks-fractievoorzitter Rutger Groot Wassink. 'Waarom kunnen Kock en zijn ambtenaren dit zelf niet? En wat gaat dit allemaal kosten?'

 Volgens een woordvoerder van de gemeente zijn de adviseurs van KPMG 'zeer gespecialiseerde mensen' die maar voor een beperkt aantal maanden worden ingezet. Om hoeveel consultants het gaat en wat hun inzet de gemeente gaat kosten, is nog niet duidelijk.