Binnenland Bewaar

Bekende klimpieten bij De Bijenkorf zijn dit jaar goud

De klimpieten, die traditioneel voor en tijdens de feestdagen de lichthal van De Bijenkorfvestiging in Amsterdam sieren, worden vanaf dit jaar verguld.
De klimpieten, die traditioneel voor en tijdens de feestdagen de lichthal van De Bijenkorfvestiging in Amsterdam sieren, worden vanaf dit jaar verguld. © ANP

De bekende klimpieten, die traditioneel voor en tijdens de feestdagen de lichthal van De Bijenkorfvestiging in Amsterdam sieren, worden verguld. Dat maakte het winkelbedrijf vandaag bekend.

Tegenstanders Zwarte Piet juichen nog niet

De tegenstanders van Zwarte Piet vinden het goed nieuws dat de Bijenkorf de traditionele klimpiet goudkleurig maakt, maar vinden het jammer dat het bedrijf niet toegeeft dat Zwarte Piet stereotyperend is. Dat zei een woordvoerder van de Stichting Nederland Wordt Beter vandaag in een reactie. 'Ze verschuilen zich nu achter het argument dat het past binnen het nieuwe winkelbeleid en daarmee nemen ze hun verantwoordelijkheid niet.' Het zou de winkelketen volgens de zegsman sieren als ze de verandering op een manier hadden aangekondigd die 'inspirerend is voor andere multinationals'. 'We staan nog niet te juichen, eerst zien en dan geloven.' De aangiften die onlangs tegen onder meer de Bijenkorf zijn gedaan, blijven volgens de zegsman staan. 'In juli hebben meer dan achthonderd mensen aangifte gedaan, dit heeft betrekking op 2014. Het bedrijf heeft zich toen schuldig gemaakt aan discriminatie en dat blijft staan. Het feit is gepleegd.' Het Openbaar Ministerie (OM) moet de aangiften nog beoordelen. Volgens de woordvoerder hebben bedrijven als de Bijenkorf geen keus als het gaat om het aanpassen van het hulpje van Sinterklaas. 'Niets doen, is geen optie.' De stichting gaat voor een viering van het kinderfeest zonder dat mensen zich hierbij beledigd voelen. 'Dit is iets waar mensen ons over tien of twintig jaar voor bedanken.'

Ook in de filialen in Den Haag, Utrecht en Amstelveen, waar evenals bij de vlaggenschipwinkel in Amsterdam pieten in het atrium aan touwen naar boven klimmen, zijn vanaf dit jaar vergulde klimpieten aanwezig.

De aanpassing is een gevolg van de nieuwe strategie, zo benadrukte de firma. De Bijenkorf heeft de afgelopen tijd flink geïnvesteerd in zeven winkels van de keten. Ook de 'vergulde klimpieten' passen volgens De Bijenkorf bij de nieuwe en luxere koers, die het omschrijft als 'premium experience'.

De Bijenkorf is zich naar eigen zeggen bewust van de gevoeligheden rondom Zwarte Piet. 'We volgen de discussie in de samenleving met belangstelling en respect. We zien uit naar een feestelijke viering van Sinterklaas, zoals we dit al generaties lang vieren met onze klanten, hun kinderen en families', aldus de onderneming.

In de schijnwerpers
Andere uitingen of producten met traditionele pieten had De Bijenkorf al niet in zijn winkels. Voor de intocht van Sinterklaas en de evenementen daar rondom volgt De Bijenkorf zoals voorheen het beleid van de lokale gemeenten.

De vergulde klimpieten zullen, net als voorgaande jaren, regelmatig 'opnieuw gestyled worden', gaf De Bijenkorf ook mee. De Bijenkorf staat, evenals winkelketens als V&D, Blokker, Hema en Albert Heijn, in de schijnwerpers wat betreft de discussie rondom de traditionele Zwarte Piet. Tegenstanders vinden producten met de afbeelding van Zwarte Piet, of andere uitingen met een zwarte knecht van Sinterklaas, discriminerend, racistisch en beledigend.

V&D laat vandaag in een reactie weten dat het de lijn van het Sinterklaasjournaal zal volgen, wat betreft reclame-uitingen rond Zwarte Piet.