Amsterdam Bewaar

Verdeeldheid over nut populaire Amsterdamse zomerscholen

Choconemer Summerschool. 25 leden van groep 7 en 8 leren de beginselen van duurzaam ondernemen.
Choconemer Summerschool. 25 leden van groep 7 en 8 leren de beginselen van duurzaam ondernemen. © Mats van Soolingen

Steeds meer basisschoolkinderen gaan in de zomer naar school. Amsterdam telt elk jaar weer meer zomerscholen: van programmeerklassen tot taal-en rekenbijles of voor het maken van chocolade.

Ontspannen is net zo belangrijk voor het leren als schoolboekjes doorwerken

Sieneke Goorhuis

Precieze cijfers heeft de gemeente niet, maar dat steeds meer organisaties, verenigingen en stichtingen zich een zomerschool noemen is wel een feit.

Drie stadsdelen subsidiëren officieel zomerscholen. Zuidoost geeft geld aan een zomerschool met ongeveer 112 leerlingen. Noord ondersteunt twee scholen, georganiseerd door SKC, en Nieuw-West heeft een zomerschool met tachtig leerlingen. Daarnaast zijn er nog tientallen zomerscholen waar je onder meer Engels kunt leren, chocolade leert maken of websites leert bouwen. De meeste zomerscholen zijn gratis, dankzij sponsoren of subsidiënten.

Geen toverschool
Middelbare scholieren hebben ook zomerscholen, die zijn vaak essentieel om nog over te mogen gaan. In heel Nederland volgen zo'n 7.000 middelbare scholieren nog lessen in de zomer.

Niet iedereen is blij met de toename van zomerscholen. Volgens Marijke Kaatee, organisator van de Zomerschool Amsterdam in Nieuw-West, zijn de meeste zomerscholen gewoon zomerkampen. 'Niets mis mee, maar als je alles maar een school noemt, is het woord aan inflatie onderhevig,' aldus Kaatee.

Op de Zomerschool Amsterdam komen kinderen uit groep zeven drie weken lang hun taal, rekenen en geschiedenis bijspijkeren. 'Dat is een school,' zegt Kaatee. Overigens verwachten veel kinderen dat ze na de zomerschool een hoger middelbare schooladvies kunnen krijgen. Maar daar moeten ze niet op rekenen, zegt Kaatee. 'We zijn geen toverschool.'

Bijkomen
Hoewel de populariteit stijgt, en ouders hun kinderen maar wat graag naar een zomerschool sturen, zijn pedagogen het niet eens of naar school gaan in de zomer een goed idee is. Sieneke Goorhuis, orthopedagoog, vindt dat kinderen in de zomer juist alles behalve schoolwerk zouden moeten doen. 'Laat ze volleyballen en zwemmen, lezen en spelen, en lekker bijkomen van het schooljaar, ze zitten al genoeg in de schoolbanken. Ontspannen is net zo belangrijk voor het leren als schoolboekjes doorwerken.'

Vandaag (15-07) in Het Parool: twee verslaggevers bezochten vijf zomerscholen in de stad. Leer je er echt iets?