Amsterdam Bewaar

Prostituee op de Wallen wil vooral eigen baas zijn

Prostituee op de Wallen wil vooral eigen baas zijn
© ANP

Een prostituee is ook maar gewoon een hardwerkende ondernemer. Dat blijkt uit de enquête die het PIC (Prostitutie Informatie Centrum) afnam onder 106 prostituees op de Wallen.

Als het aan veel respondenten ligt, gaan de belastingen omlaag, worden regels versoepeld, gaan de prijzen omhoog en schrijven de media eens wat minder negatief over de branche.

Roemeense en Bulgaarse vrouwen (41 en 18 procent van de ondervraagden) zijn de grootste groepen, maar de ondervraagden komen uit nog dertien landen, van wie elf procent uit Nederland. Ze zijn 21 tot 53 jaar en zitten gemiddeld 4,7 jaar in het vak, al varieert ook dat flink.

Breed is de steun voor de verhoging van de minimumleeftijd van 18 naar 21 jaar. Sommigen zouden verder gaan, naar zelfs 27. Dat scheelt vanzelfsprekend in de concurrentie, maar dat is niet de reden die wordt genoemd. Meisjes jonger dan 21 zijn niet in staat de keus voor dit zware en toch ook wel omstreden beroep te overzien, is de teneur.

Gedwongen prostitutie
Het verbod op dubbele diensten, overdag plus 's nachts, is omstreden: een ondernemer moet zelf bepalen hoe lang zij werkt. Dat de maatregel goed is tegen gedwongen prostitutie, omdat juist slachtoffers die extreem lange dagen plus nachten maken? Een Bulgaarse van 31, vier jaar in het vak, heeft een betere oplossing: meisjes die gedwongen werken, moeten terug naar hun land. Zo.

De verplichte 'intakeprocedure' waarin de raamverhuurder voortaan een trits vragen moet stellen, vinden sommigen een schending van hun privacy. Aangezien jokken of liegen niet al te moeilijk is, zien niet alle prostituees het nut.

De sluiting van vele ramen wordt als onredelijk, onzinnig of idioot en bespottelijk gekwalificeerd. Voor wat het waard is: 91 procent zegt nog nooit te maken te hebben gehad met gedwongen prostitutie. Van de zeven vrouwen die wél dwang ervoeren, zegt er één zelf onder druk te hebben gestaan. Vier zagen een ander in een benarde positie, twee vulden de vraag niet verder in.

Maar 22 procent is ervoor, klanten strafbaar te stellen die vrouwen bezoeken die onder dwang staan. Tegenstanders denken dat een klant het niet kan zien als een meisje wordt gedwongen. Dan schrik je klanten onnodig af.

Beter leven
Waarom ze in de prostitutie gingen? Voor geld en een beter leven. De zelfstandigheid staat hoog in het vaandel, beter werk vinden is lastig.

Wat ze zouden doen als zíj burgemeester waren? Een Venezolaanse, 46 jaar, zeven jaar prostituee, zou weer briefjes toestaan met aanbiedingen, 'net als in een supermarkt'.

De Bulgaarse zou rigoureuzer beleid kiezen: ten behoeve van een veiliger werkomgeving zou ze alle drugsdealers, Marokkanen en zwarten uit de buurt weren.