Amsterdam Bewaar

Man (19) aangehouden na aanrijding bij demonstratie taxichauffeurs

Een 19-jarige taxichauffeur is aangehouden op verdenking van poging tot doodslag. Hij werd gisteren gearresteerd nadat een man was aangereden tijdens een demonstratie door een groep boze taxichauffeurs.

Het slachtoffer was mogelijk een demonstrerende taxichauffeu. De Koninklijke Marechaussee onderzoekt of er opzet in het spel is. 

Reizigers ondervonden hinder van de blokkade, meldt een woordvoerder van Schiphol. Volgens één van de stakende chauffeurs stonden er zo'n honderd tot honderdvijftig chauffeurs, maar dat aantal is niet bevestigd. De actie duurde van 15.00 uur tot 18.00 uur. De chauffeurs willen dat de gemeente Haarlemmermeer ingrijpt en de ronselaars uit de luchthaven weert.

Tot een paar maanden geleden mochten alleen taxi's van twee speciaal daarvoor geselecteerde bedrijven klanten oppikken bij het vliegveld, maar de rechter besloot in april dat andere chauffeurs wel op andere plekken van de luchthaven passagiers mochten werven. Sindsdien klagen veel taxichauffeurs over ronselaars, die de arriverende reizigers naar hun taxi proberen te lokken.

Een taxichauffeur die zich wil aansluiten bij de staking, maar die niet met naam genoemd wil worden, legt uit waarom de chauffeurs boos zijn: 'Jaarlijks moeten we honderden euro's betalen aan Schiphol en vervolgens moeten we ook nog per rit betalen. De ronselaars kapen passageirs weg, ze staan recht voor standplaats, soms wel een man of zes, zeven. Ze kiezen vooral de lange ritten, die zijn aantrekkelijk. En vervolgens hebben wij alleen ritjes naar Hoofddorp. Het is geen gezicht, een paar jongens in trainingspak die de klanten wegkapen.'

Volgens de chauffeur is dit nog een bescheiden demonstratie, maar hij sluit hardere maatregelen niet uit. 'De gemeente Haarlemmermeer moet ingrijpen, maar als ze dat niet doen zal het harder worden.'