Binnenland Bewaar

Klimaatactivisten moeten haventerrein zondag verlaten

De activisten bij het kamp.
De activisten bij het kamp. © Marc Driessen (www.marcdriessen.com)

Het actiekamp van klimaatactivisten in de Amsterdamse haven wordt tot zondagmiddag oogluikend toegestaan. Tot die tijd beschouwt burgemeester Eberhard van der Laan hun verblijf in de Australiëhaven als een demonstratie.

Sinds dinsdagavond bivakkeren activisten op het ver in de haven verstopte, braakliggende terrein. Dit weekend worden tot driehonderd deelnemers verwacht. Zaterdag is het kamp de uitvalsbasis voor de Climate Games, een als levend stratego verpakte opmars tegen de steenkoolgestookte energiecentrale van Nuon. Met name dat onderdeel vat de burgemeester op als een demonstratie.

Daarom mogen de deelnemers tot en met zaterdag blijven. Daarna moeten ze hun tentenkamp opbreken, uiterlijk voor zondagmiddag 17.00 uur. 'Het recht op demonstreren is in Amsterdam bijkans heilig,' stelt de gemeente. 'Maar het is niet acceptabel als een deel van de stad voor langere tijd niet toegankelijk is omdat het bezet wordt door een kleine groep.'

Workshops en sprekers
Ook heeft de burgemeester voorwaarden gesteld vanwege de risico's die er zeker door de hitte zijn voor de gezondheid van de deelnemers aan het kamp. Zo zijn de activisten gemaand voorzorgsmaatregelen te treffen voor extreme weersomstandigheden en moeten kades en de wegen bereikbaar blijven voor hulpdiensten.

Behalve de Climate Games staan op het kamp tot dinsdag ook workshops en sprekers gepland over klimaatverandering en alternatieven voor fossiele brandstoffen.

De activisten zijn teleurgesteld over het besluit van de burgemeester en weten nog niet of ze het terrein zondagmiddag al verlaten. Daar willen ze en groupe een besluit over nemen. Ze vinden dat ze de voorbije dagen hebben laten zien dat ze hun tentenkamp al op een verantwoordelijke manier hebben opgebouwd, met allerlei voorzorgsmaatregelen tegen de hitte. 'We begrijpen niet waarom het maar vijf dagen mag duren en niet zeven dagen.'