live

Teruglezen: dit gebeurde tijdens de jaarlijkse slavernijherdenking

De jaarlijkse viering van de afschaffing van de slavernij viel dit jaar samen met een landelijke actiedag tegen het fenomeen Zwarte Piet. Zo werd er aangifte gedaan tegen onder andere de NTR en winkelketens. Lees alle gebeurtenissen terug in ons blog.

Nabeschouwing

De dag begon vanmiddag met de nationale herdenking in het Oosterpark. De jonge activisten die vorig jaar de herdenking onderbraken om een manifest voor te lezen, kregen dit jaar een plek in het officiële programma. In de middag was er een protestmars in rouwkleding van het Vondelpark naar het Museumplein.

Tijdens de herdenking in het Oosterpark kondigde activist Rinchemar Martina grootschalige acties aan tegen de intocht van Sinterklaas in Meppel. Later zal burgemeester Eberhard van der Laan in zijn toesprak van zich afbijten. 'Ik laat me niet zeggen dat ik de afschaffing van Zwarte Piet niet serieus neem.' Van der Laan waarschuwde voor een vermenging van het debat over Zwarte Piet en de herdenking van het slavernijverleden.

Ook riep voorzitter Franc Weerwind van het Ninsee op om van 1 juli een nationale feestdag te maken. Weerwind: 'Erken het gedeelde verleden en maak plaats voor een gedeelde toekomst.' Weerwind is met de nieuwe opzet van de herdenking een weg ingeslagen die in elk geval door de achterban wordt gewaardeerd.

Na de nationale herdenking in het Oosterpark liep een stoet richting het Museumplein waar het festival plaatsvond. Er was een speciale stand om aangifte te doen tegen Zwarte Piet.

Op het Museumplein ging het festival nog even door met optredens van onder andere Typhoon, Sabaku en Quinsy Gario.

Lees alles terug in onze liveblog hieronder.

Live

Bekijk nieuwe update(s).
 1. Hoewel de toespraken niet door zijn gegaan, hebben de initiatiefnemers van de protestmars hun eigen plekje in de schaduw gevonden om te spreken.

 2. Kuenta i Tambu op het podium op het Museumplein. Ze brengen een mix van dance en Afrikaanse percussie ten gehore.

 3. Voor Elmer Boëtius, Anne Wallerlei en Mildred del Prado is het een bijzondere dag. Mildred: 'Slavernij is nog steeds erg actueel, maar vooral buiten Nederland.'

  Elmer: 'Dit is ook het verleden van de Nederlanders. Het is belangrijk dat het verhaal aan onze kinderen wordt doorverteld.' Anne: 'Ik vind het een hele fijne dag. De multiculturele samenleving komt hier echt bij elkaar.'

 4. De planning van het festival is omgegooid, waardoor de toespraken na de protestmars geschrapt zijn. De muziekprogrammering gaat wel door.

 5. Harvey Semmoh (rechts) vindt dat het onderwerp slavernij wordt weggedrukt. 'Er mag best meer over worden gesproken.' Zijn vriend Iwan Leeuwin: 'Heel veel Nederlanders kennen de zwarte geschiedenis niet en weten niet waar we onze welvaart aan te danken hebben.' Hij vindt dat dit best een nationale feestdag mag worden. 'Op de televisie is er negatieve beeldvorming rondom deze dag. Door dit een nationale feestdag te maken kun je die weghalen.'

 6. De protestmars gaat onder het Rijksmuseum door en bereikt bijna de eindbestemming, het Museumplein.

 7. De mars loopt intussen door de Roemer Visscherstraat in de Vondelbuurt. Na aankomst op het Museumplein zullen enkele sprekers ingaan op het slavernijverleden en de naefffecten voor de nazaten hiervan. Ook wordt er gesproken over de rol van de Nederlandse overheid.

 8. Geen Festival Zonder Bezinning, Justice 4 Victims Of Slavery en Decolonise The Mind staat er op de borden die mensen hebben meegenomen naar de mars. De stoet wordt voor vertrek nog toegesproken in het Sranantongo, een Surinaamse taal die zich al vroeg tijdens het begin van de slavernij ontwikkelde.

 9. Bij de protestmars wordt ook stilgestaan bij de dood van Arubaan Mitch Henriquez. Justitie meldde eerder vandaag dat de dood van Henriquez zeer waarschijnlijk het gevolg is van het politieoptreden bij zijn arrestatie, afgelopen weekend in Den Haag.

 10. De eerste mensen die meelopen in de protestmars verzamelen zich bij het Mama Baranka-standbeeld in het Vondelpark. Het standbeeld is geplaatst ter nagedachtenis van de racistische moord op Kerwin Duijnmeijer.

  René Adriaan loopt dadelijk mee in de mars. 'Het is belangrijk dat we ons verleden herdenken. De pijn van vroeger, is de pijn van nu.' René wil niet bezig zijn met de Zwarte Pietendiscussie. 'Vandaag draait het om het eren van onze voorouders.'

Voorbeschouwing

De aangifte lijkt een voorbode van een activistische viering van de afschaffing van de slavernij

Op het politiebureau in Buitenveldert heeft de Stichting Nederland Wordt Beter vanochtend aangifte gedaan tegen de omroep NTR, het Sint & Pietengilde en vier winkelketens die in de aanloop naar het Sinterklaasfeest van 2014 gebruik hebben gemaakt van de figuur van Zwarte Piet in hun reclame-uitingen.

In het hele land kunnen op deze landelijke actiedag tegen het fenomeen Zwarte Piet op politiebureaus steunverklaringen worden ondertekend en afgegeven. Tijdens de jaarlijkse viering van de afschaffing van de slavernij, vanmiddag en vanavond op het Museumplein, zal een mobiele politiepost aanwezig zijn om de steunverklaringen in ontvangst te nemen.

Jerry Afriyie van Nederland Wordt Beter zei te hopen op 'een inspirerende dag voor alle Nederlanders'. 'Hopelijk gaat iedereen vandaag aangifte doen. Het doel is de participatiemaatschappij 2.0.' Afriyie liet zich vanochtend vergezellen door advocaat Willem Jebbink die eerder Afriyie en zestig andere actievoerders bijstond na hun arrestatie tijdens de landelijke intocht van Sinterklaas in Gouda vorig jaar. 

De ondertekenaars van de aangifte beschouwen Zwarte Piet als een stereotype figuur die beledigend is voor zwarte mensen en aanzet tot discriminatie. Met een proces hopen zij een rechterlijke bevestiging van dat standpunt te krijgen. Vorig jaar oordeelde de rechtbank van Amsterdam in een zaak die was aangespannen tegen de verlening van de vergunning door de gemeente Amsterdam voor de intocht van Sinterklaas dat Zwarte Piet kwetsend is. 

Voorbode
Enkele maanden later vernietigde de Raad van State dat vonnis op procedurele gronden. De hoogste bestuursrechter was met burgemeester Eberhard van der Laan van mening dat het niet aan hem is om een inhoudelijk oordeel te vellen bij de verlening van een vergunning voor een evenement.

De aangifte van vanochtend lijkt een voorbode van een activistische viering van de afschaffing van de slavernij, ook tijdens de nationale herdenking in het Oosterpark. De jonge activisten die vorig jaar de herdenking onderbraken om een manifest voor te lezen, hebben dit jaar een plek gekregen in het officiële programma. 

Voor de middag staat onder meer een protestmars in rouwkleding gepland van het Vondelpark naar het Museumplein. Het thema is 'they don't care about us', en verwijst naar de volgens de organisatoren rechtsongelijkheid tussen de nazaten van 'de tot slaaf gemaakten' en de nazaten van de 'koloniale overheersers'.