live

Teruglezen: zomerse temperaturen in Amsterdam

De komende dagen worden zomerse tot tropische temperaturen verwacht. Hoe gaat Amsterdam om met de warmte? Lees hieronder het liveverslag terug van de eerste echte zomerse dag in Amsterdam.

Live

Bekijk nieuwe update(s).
 1. Vanaf morgen is er kans op smog door ozon. De hoge ozonconcentraties komen morgen vermoedelijk vooral in het zuiden van het land voor. De dagen daarna krijgt heel Nederland ermee te maken, zo verwacht het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Uit gegevens in de app van het RIVM blijkt dat de luchtkwaliteit in Amsterdam morgen over het algemeen nog prima is.

  Smog kan klachten veroorzaken bij mensen met luchtwegaandoeningen, en bij mensen die zich inspannen in de buitenlucht. Mensen met die klachten wordt geadviseerd om 's middags en ook het begin van de avond binnen te blijven en zware lichamelijke inspanning te vermijden.

 2. De terrassen in de stad zijn op dit moment goed gevuld, maar zeker buiten het centrum nog niet afgeladen.

 3. Morgen geldt in het centrum een zogenaamd tropisch scenario voor de terrassen. Verwacht geen kokosnoten en palmbomen, maar wel een soepelere houding van het stadsdeel. Horecagelegenheden met een terrasvergunning mogen hun terras laten uitwaaieren (ruimer opstellen), zolang dat het verkeer niet belemmert en het ook geen ander gevaar oplevert. Nooduitgangen moeten bijvoorbeeld vrijgehouden worden. Ook horecazaken zonder vergunning mogen morgen een klein terras neerzetten, door een of twee tafeltjes aan de gevel te plaatsen bijvoorbeeld. Ook daar geldt: het mag alleen als er geen gevaarlijke situaties ontstaan. Overigens is het tropisch scenario niet van toepassing op alle straten.

 4. Jeff (27), Kate (23), Joel (31) en Torry (25) staan al 2uur in de rij voor het museum. Toen ze in de schaduw stonden viel het nog wel mee, maar nu in de brandende zon begint het enigszins onaangenaam te worden. Vooral de Britse Kate heeft t zwaar. 'Ik zweet me rot.' Joel snapt haar ongenoegen niet. 'Ik kom van de Caribische eilanden, het moet nog zeker 20 graden warmer worden voordat ik ga zweten. Ik zou makkelijk een trui kunnen aantrekken.' Jeff wil vooral zo snel mogelijk naar binnen. 'Als je in Amsterdam bent moet je het Anne Frankhuis hebben gezien. Hierna gaan we het rustiger aan doen. Naar het park bijvoorbeeld.'

 5. Het KNMI meldt dat het weer vandaag omslaat van warm naar tropisch. De komende dagen zal de temperatuur bij zonnig weer oplopen tot tropische hoogtes van bovende 30 graden. Donderdag en zaterdag worden de warmste dagen van de week met temperaturen van meer dan 36 graden. Door de hitte is er lokaal een kleine kans op onweer.

 6. Het tropische weer dat voor de komende dagen is voorspeld, zorgt ervoor dat Nederland meer elektriciteit verbruikt dan normaal. Dat komt vooral omdat de airconditioning en ventilatoren dan op volle toeren draaien, aldus energiebedrijf Essent. Het centrum van Amsterdam heeft op dit moment last van een stroomstoring, maar of dat ook te maken heeft met een overbelast energienetwerk is niet bekend.

 7. Zaterdag, als het weerbericht temperaturen tot 36 graden belooft, kan de hitte op de Dam oplopen tot bijna 40 graden.

 8. Buiten de stad koelt het 's nachts nog wat af, maar door het harde oppervlak in Amsterdam blijft de warmte hier langer hangen, waardoor de minima tot 7 of 8 graden hoger uitvallen. Dat wordt het urban heat island effect genoemd. Bekijk wat de warmste plekken van Amsterdam zijn.

 9. Dit is Be Tjoen Swan (70), postbezorger. Hij snapt wel dat veel mensen vandaag jaloers zijn op zijn baan. 'Ik ben de hele dag buiten en ik beweeg. Daar heb ik dit beroep expliciet op uitgezocht.' Hoewel Be Tjoen eigenlijk al 7 jaar met pensioen is, bezorgt hij vijf dagen in de week post. 'Anders zit ik maar thuis en ga ik drinken.' In oktober loopt de 70-jarige een Amsterdamse marathon. 'Dat wordt m'n 250e.' Voor hete dagen als deze draagt Be Tjoen een hoedje en een zonnebril. 'Ik heb ook een flesje water, zodat ik niet uitdroog. '

 10. Lise (24) en Reinier (27) liggen in het Sarphatipark en gaan, zo zeggen ze zelf, erg goed om met de hitte. 'We liggen hier al een tijdje. Goed insmeren, dat is het geheim,' aldus Lise.

  De twee wonen om de hoek op de Albert Cuyp. Hoewel ze vaak overdag moeten werken, zijn ze vandaag toevallig allebei vrij. 'Dus zijn we op de bonnefooi naar 't park gegaan. Nee, we gaan niet in de schaduw liggen, ook niet als het straks op z'n heetst is.' Reinier: 'Veel water drinken. En straks als de vijf in de klok is aan de alcoholische versnapering.'

Voorbeschouwing

De weerbureaus voorspellen voor de komende dagen zomerse temperaturen. Vandaag wordt het maximaal 26 graden in Amsterdam, morgen gaat het richting de 32 graden. Hoe gaan Amsterdammers om met de warmte? Volg hier alle ontwikkelingen.

Het Nationaal Hitteplan treedt vandaag in werking, zo maakte het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) gisteren bekend. Het is bedoeld om gezondheidsproblemen bij kwetsbare groepen te beperken.

Ouderen, mensen in zorginstellingen, chronisch zieken en mensen met overgewicht zijn extra kwetsbaar bij hoge temperaturen. Vermoeidheid, concentratieproblemen, duizeligheid en hoofdpijn kunnen het gevolg zijn van aanhoudende hoge temperaturen.

Koude douche bij Artis
Het RIVM zegt dat het belangrijk is om voldoende water te drinken, dunne kleding te dragen, lichamelijke inspanning 's middag te beperken en veel in de schaduw te blijven. Ook moet iedereen er voor zorgen dat het in huis niet te warm wordt: airconditioning , zonwering en ventilatoren kunnen daarbij van pas komen.

Artis komt woensdag pas in actie, dan worden temperaturen boven de 30 graden celsius verwacht. De dieren worden morgen gewekt met een koude douche en krijgen hun eten toegediend als ijs.