Binnenland Bewaar

Stedenbanden met Tel Aviv en Ramallah lijken van de baan

Burgemeester Van der Laan
Burgemeester Van der Laan © ANP

De stedenbanden met Tel Aviv en Ramallah staan op losse schroeven.  Coalitiepartij SP vindt de situatie nog in het Midden-Oosten nog te slecht, de PvdA vindt het aangaan van een stedenband niet passend.

Wat gaan we doen als de raketten straks weer over en weer vliegen?

Daniël Peter, SP

De gemeenteraad besprak het voornemen gisteravond. Naast de SP en de PvdA zijn ook GroenLinks en de Partij voor de Dieren tegen het aangaan van een stedenband.

De SP gaf eerder aan bedenkingen te hebben bij een stedenband met Tel Aviv, maar was gisteravond kritischer en wil het plan uitstellen. SP-fractievoorzitter Daniël Peters zei te willen voorkomen internationale conflicten in de stad te importeren. 'Vooral omdat heel veel mensen in de stad zich erg betrokken voelen bij dit conflict.'

Bezettingspolitiek
Volgens Peters is er op korte termijn ook geen uitzicht op een duurzame vrede. 'De situatie is niet verbeterd. Wat gaan we doen als de raketten straks weer over en weer vliegen? Als Ramallah een Hamas-burgemeester krijgt? Als Israël de bezettingspolitiek doorzet? Wij zijn bang dat deze stedenband meer problemen geeft dan het oplost.'

Het debat in de Stopera werd bezocht door naar schatting honderd actievoerders die zich luid en duidelijk uitspraken tegen het aangaan van een stedenband met met name Tel Aviv. Tijdens de beantwoording van de vragen door Van der Laan rende een pro-Palestijnse vrouw hevig geëmotioneerd de zaal uit. Zij werd op de gang opgevangen.