Amsterdam Bewaar

7 ton schade door bezettingen - hoe komt de UvA aan dat bedrag?

Het Maagdenhuis werd op 11 april ontruimd door de ME.
Het Maagdenhuis werd op 11 april ontruimd door de ME. © ANP

De totale kosten van de bezetting van het Maagdenhuis en het Bungehuis van de UvA zijn meer dan 700.000 euro.

Het totale bedrag dat de universiteit heeft moeten uitgeven aan schade en beveiliging van de twee panden die in februari werden bezet is 706.780 euro. Vandaag maakte de UvA de specificatie van de kosten wereldkundig.

In plaats van de kosten te verhalen op de studenten wil de universiteit de schade claimen bij de verzekering. De UvA heeft namelijk een uitgebreide gevarenverzekering.

De verzekeringsclaim is niet wat een meerderheid van Tweede Kamerleden wilden. Vorige maand nam de Tweede Kamer een motie aan om de schade te verhalen op de bezetters. De motie van VVD, CDA en de PVV kon ook rekenen op de instemming van de ChristenUnie, de SGP en enkele kleinere fracties.

De schade aan alleen al het Maagdenhuis, dat zes weken werd bezet, bedraagt 505.000 euro. Maar dit bedrag kan nog oplopen tot 526.000 euro, als alle nota's ontvangen zijn. Bovendien bedragen de kosten voor de bezetting van het Bungehuis, elf dagen, ruim 201.000 euro. Ook zijn er nog diverse kosten gemaakt als gevolg van beide bezettingen, waaronder de inzet van beveiliging bij debatten en demonstraties. Deze schadepost bedraagt 57.000 euro.

Hoe komt de UvA aan deze bedragen? Check onze infographic.