Amsterdam Bewaar

Nudist moet hitsige types weghouden in Amsterdamse Bos

De Zonneweide
De Zonneweide © Dingena Mol

Tropische temperaturen in de stad? Vergeet Blijburg, kom naakt recreëren op de Zonneweide van het Amsterdamse Bos. Met het stijgende kwik roepen Naturisten Federatie Nederland (NFN) en het Amsterdamse Bos mensen op en masse de blootlocatie op te zoeken om hitsige types uit de buurt te houden.

Hoe meer naaktrecreanten de Zonneweide weten te vinden, hoe minder gerommel in de bosjes

Want de 'prachtige' vijf hectare midden in het bos verdient meer bezoekers, maar moet vooral worden verlost van zijn dubieuze reputatie: behalve naaktrecreanten weten ook seksrecreanten de weide te vinden. Het pijnpunt kwam in oktober aan het licht, toen boswachter Pieter Rust in zijn blog beschreef hoe hij twee mannen op een brug nabij de Zonneweide had betrapt 'in een houding waar je niet omheen kon'.

Eén van de mannen was op de vlucht geslagen, per fiets over de slingerpaden van het bos, maar de boswachtersauto was sneller. Hij had alleen maar van het uitzicht staan genieten, had de man verklaard. 'Aangezien de meldingen van schennis en andere louche zaken voornamelijk daar voorkomen, moeten we maar eens bepraten of het niet tijd wordt de Zonneweide een andere bestemming dan naaktrecreatie te geven,' besloot de boswachter zijn blog.

Daarop roerden de vaste bezoekers en de NFN zich - zo raken zij een mooie en schaarse plek voor naaktrecreatie in de regio Amsterdam kwijt door die 'openbaar seksende medemensen', zoals ene William op het blog reageerde. De gevoelige kwestie bereikte de leiding van het bos, die de afgelopen maanden om tafel ging met gebruikers van de weide en de NFN. 'Het zou zonde zijn als we om deze reden de weide verliezen,' zegt Bernd Huijser van de NFN.

Picknicktafel
'Het is een algemeen verschijnsel, cruisen gebeurt op zoveel plekken.' Manager van het bos Evert Middelbeek liet zich overtuigen: 'Het is een bijzondere naaktrecreatieplek, waar nu nog minimaal gebruik van wordt gemaakt.' Daar werd meteen de oplossing voor het probleem gevonden: hoe meer naaktrecreanten deze zomer de Zonneweide weten te vinden, hoe groter de sociale cohesie, hoe minder gerommel in de bosjes.

Via website en Facebook wijzen het bos en de NFN mensen nog eens extra op de verborgen locatie en de volgende editie van het naturistische kwartaalmagazine Uit! staat in het teken van de weide. Om het veld aantrekkelijker te maken ten opzichte van nabije naaktterreinen als de Gaasperplas en Spaarnwoude, krijgt het binnenkort een picknicktafel en een watertappunt. Huijser vindt het een goed begin, maar hoopt op meer. 'Het zou mooi zijn als er ook open water, een toilet en een volleybalnet komt - het kan wel wat aangekleder.'