Amsterdam Bewaar

Kopenhagen verslaat Amsterdam als fietsvriendelijkste stad

Kopenhagen verslaat Amsterdam als fietsvriendelijkste stad
© ANP

In een jaarlijkse nek-aan-nek-race tussen Kopenhagen en Amsterdam haalt laatstgenoemde dit jaar bakzeil. In de index van fietsvriendelijkste steden belanden we dit jaar op de tweede plaats.

De index van Copenhagenize, een adviesbureau op het gebied van de fietscultuur, werd zojuist gepubliceerd. Hoewel Amsterdam een hogere score haalde dan vorig jaar, verloren ze de race om de bonuspunten die te verdienen zijn met 'buitengewone activiteiten' voor de stedeling.

Amsterdam is volgens de organisatie, net als de meeste andere Nederlandse steden, meer bezig met het behouden van de status quo dan dat de stad poogt om de situatie te verbeteren, innovatief te denken en de fietsvriendelijkheid naar een hoger niveau te tillen. 

De index komt tot stand door de fietsvriendelijkheid in 122 grote steden te meten aan de hand van dertien indicatoren. Ze kijken onder andere naar het fietsbeleid, de faciliteiten en de infrastructuur. De top 20 bestaat uit steden uit veertien landen over drie continenten.

Volgens de ceo van Copenhagenize, Mikael Colville-Andersen, is fietsen een logische keuze in steden. Investeren in een goede infrastructuur voor fietsen is een moderne en intelligentie stap voor steden, aldus de ceo.