Binnenland Bewaar

'Monumentale steden als Amsterdam groeien harder'

'Monumentale steden als Amsterdam groeien harder'
© ANP

Monumentale steden zoals Amsterdam groeien harder, hebben minder last van vergrijzing en de huizenprijzen ontwikkelen zich er gunstig in vergelijking met andere, nieuwe steden. Dat blijkt uit de Atlas voor gemeenten, die vandaag wordt gepresenteerd.

Uit het onderzoek komt naar voren dat de verschillen tussen steden toenemen, meestal in het voordeel van de monumentale steden. Monumenten dragen bij aan de aantrekkingskracht van de stad. Mensen wonen en werken er graag, concluderen de onderzoekers.

Waar de (potentiële) beroepsbevolking in veel steden krimpt, neemt die in steden met veel monumenten - zoals Alkmaar, Amsterdam, Amersfoort, Bergen op Zoom en Delft - nog steeds toe. De bevolking is gemiddeld hoger opgeleid en jonger.

Vijftig gemeenten, vijftig punten
Daarnaast is de prijs van een huis er de laatste tien jaar met acht procent gestegen, terwijl in andere, nieuwe steden, de huizenprijs juist daalde, met gemiddeld 1,6 procent. Wie midden in de meest monumentale binnenstad van Nederland in een monumentaal pand wil wonen, is bereid om daar 125.000 euro meer (dan anders) voor neer te tellen.

Volgens de onderzoekers is dat puur vanwege het historische karakter van het pand, en staat het nog los van de vele voorzieningen die zo'n woonplek vaak biedt. De atlas, die jaarlijks verschijnt, heeft dit jaar als thema 'erfgoed'.

In het onderzoek worden de vijftig grootste gemeenten van Nederland op vijftig punten vergeleken. De afgelopen jaren werd Amsterdam door de onderzoekers steeds uitgeroepen tot beste gemeente om in te wonen.