Binnenland Bewaar

Massatoerisme verheft Amsterdam tot wereldstad

Massatoerisme verheft Amsterdam tot wereldstad
© Merel Corduwener

Het lijkt alsof er oeverloos wordt geklaagd over de drukte in de stad, over de massa's toeristen en de groeiende verkeersstromen, maar de meeste Amsterdammers storen zich helemaal niet aan de grote aantallen mensen in de stad.

De ruim vijf miljoen toeristen in 2014 gaven 2,1 miljard euro uit aan eten en drinken en 1 miljard aan souvenirs etc.

De helft van de ruim 16.000 (potentiële) Parool-lezers die deelnamen aan een onderzoek van deze krant juicht het zelfs toe als er in de toekomst méér toeristen komen. Het grootste deel van de ondervraagden heeft er ook geen bezwaar tegen als meer Amsterdammers hun huis onderverhuren via websites als Airbnb.

Het zijn opvallende uitkomsten van het onderzoek. Veel Amsterdammers zeggen zich te storen aan toeristen op huurfietsen, maar uit het onderzoek blijkt dat twee derde van de ondervraagden tegenstander is van het afschaffen van fietsverhuur aan bezoekers. Slechts een op de vijf ondervraagden vindt dat er te veel festivals in de stad zijn: de meeste mensen vinden het festivalbeleid prima.

Vijf miljoen buitenlandse toeristen
Een derde van de ondervraagden vindt dat toerisme een belangrijke bijdrage levert aan de economie van de stad. Ook speelt mee dat de populariteit van de stad onder buitenlandse bezoekers bijdraagt aan het imago van Amsterdam als wereldstad.

Amsterdam ontving in 2014 ruim vijf miljoen buitenlandse toeristen. Bijna negentig procent ervan kwam de stad niet uit. Naast reis- en verblijfskosten besteedden ze 2,1 miljard euro aan eten en drinken en kochten zij voor één miljard euro souvenirs, kleding en andere zaken, blijkt uit cijfers van NBTC Holland Marketing.

Ook profiteren Amsterdammers mee van faciliteiten die voor een belangrijk deel worden bekostigd uit de opbrengsten uit toerisme. Er is geen stad in Europa die zo veel musea per vierkante meter telt, zegt Amsterdam Marketing. 'Ook inwoners van de stad kunnen die bezoeken. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor de enorme verscheidenheid aan restaurants.'

Meerderheid voor autovrij
Het GVB schat dat ruim een kwart van de reizigers bestaat uit bezoekers; goed voor minstens 61 miljoen euro aan kaartjes. 'Wanneer we zonder toeristen het huidige netwerk in stand zouden willen houden, zouden de tarieven zo hoog worden dat het openbaar vervoer voor veel Amsterdammers onbetaalbaar wordt.'

De ondervraagden zijn ook positief over de verkeersveiligheid in de stad. De meesten geven het rapportcijfers 7, gemiddeld geven ze een 6,2. Een meerderheid (52 procent) zou graag zien dat de binnenstad nog dit jaar autovrij wordt gemaakt.

De Parool-enquête werd eerder dit jaar uitgevoerd. De meeste deelnemers zijn relatief hoogopgeleid (77 procent hbo of wo) en slechts 6 procent verdient tot 20.000 euro per jaar.

Vandaag (16-05) in Het Parool: 'Ons dorp wordt een stad dankzij de toeristen'.