Amsterdam Bewaar

Amsterdamse huurder op straat na onderverhuur via Airbnb

Via de app van Airbnb zie je welke huizen er in Amsterdam verhuurd worden
Via de app van Airbnb zie je welke huizen er in Amsterdam verhuurd worden © ANP

Een huurder van een woning in Amsterdam staat op straat omdat hij zijn huis heeft onderverhuurd via Airbnb. Ook moet hij een boete van 7500 euro betalen en de door Rappange Makelaardij gemaakte onderzoekskosten van 10.000 euro. Dat heeft de kantonrechter bepaald.

Reactie van de huurder

Harald van Gils, huurder van de bewuste sociale huurwoning aan de Kribbestraat in Amsterdam, erkent ruiterlijk dat hij illegaal zijn huis heeft onderverhuurd. Van Gils vindt het vonnis 'wel heel erg hard'.

Rappange spande de zaak aan omdat onderverhuur van de sociale huurwoning niet is toegestaan. Bovendien klaagden omwonenden over overlast die de Airbnb-gasten veroorzaakten.

Volgens advocaat Floris Havelaar van Van Diepen Van der Kroef Advocaten wees onderzoek uit dat de woning zeker 130 dagen is onderverhuurd. Dit kon onder meer worden aangetoond aan de hand van beoordelingen die gasten achterlieten op de website van Airbnb, waar particulieren hun woning tijdelijk te huur aanbieden.

Waarschuwing
Havelaar is dan ook blij met de uitspraak. 'Een mooi resultaat. Dit is natuurlijk ook een waarschuwing voor mensen die hun sociale huurwoning onderverhuren. Daar zijn die huizen niet voor bedoeld.'

Het advocatenkantoor heeft 35 dossiers van Rappange in handen waarbij sprake is van onderverhuur van sociale huurwoningen, onder andere via Airbnb. Er zijn nog meer zaken 'in de onderzoeksfase' , ook voor andere cliënten van het kantoor, aldus Havelaar. Donderdag dient weer een kort geding vanwege illegale onderverhuur van een Amsterdamse woning.

Regels
De gemeenteraad besloot vorig jaar het tijdelijk verhuren van woningen toe te staan onder bepaalde voorwaarden. Zo moet de verhuurder toeristenbelasting betalen en mag het huis maximaal twee maanden per jaar worden verhuurd. Het verhuren van sociale huurwoningen via Airbnb is sowieso niet toegestaan.