Buitenland Bewaar

D66 en VVD: Breng moslimdiscriminatie in kaart

D66 en VVD: Breng moslimdiscriminatie in kaart
© ANP

Net als antisemitisme en discriminatie van homo's, moet moslimdiscriminatie door de politie worden geregistreerd. Doordat dit niet gebeurt, is de omvang van incidenten tegen moslims in Amsterdam niet zichtbaar. Dat vinden D66 en VVD.

De partijen dienen vandaag initiatiefvoorstel 'Zicht op moslimdiscriminatie' in. Volgens de partijen hebben twee op de vijf moskeeën in Nederland in de afgelopen tien jaar te maken gehad met gewelddadige incidenten. Dat ging dan om dreigmails of bekladding en zelfs in één geval een varkenskop voor de deur. 

Op dit moment registreert de politie niet of het om moslimdiscriminatie gaat. Uit onderzoek van de Universiteit van Amsterdam blijkt bijvoorbeeld dat wanneer er een raam wordt ingegooid bij een moskee, de politie zoiets vaak onder andersoortige incidenten zoals vernieling schaart. Dat maakt het lastig om de omvang van de incidenten te meten. 

D66-fractievoorzitter Jan Paternotte: 'Het is al erg genoeg dat deze geweldincidenten er zijn, maar breng het in kaart zodat er wat aan gedaan kan worden. Betere en aparte registratie is nodig. Geen Amsterdammer zou moeten vrezen om zijn of haar geloof te belijden'.