Binnenland Bewaar

Ballonnen voortaan verboden bij evenementen in Amsterdam

Dit mag dus straks niet meer bij evenementen in Amsterdam
Dit mag dus straks niet meer bij evenementen in Amsterdam © ANP

Er komt een verbod op het oplaten van ballonnen tijdens Amsterdamse evenementen. Dat heeft het college van burgemeester en wethouders besloten na een voorstel van de Partij voor de Dieren.

De Partij voor de Dieren (PvdD) ziet dit als een eerste stap richting een volledig verbod op heliumballonnen. De politieke partij zegt dat het niet meer van deze tijd is om ballonnen op te laten die vervolgens als afval op straat of in de natuur belanden. 

Nog niet ver genoeg
De gemeente Amsterdam vindt een volledig verbod op de heliumballon te ver gaan. Het heeft wel besloten geen ballonnen meer op te laten bij eigen evenementen en in evenementenvergunningen op te nemen dat het niet is toegestaan om tijdens evenementen ballonnen op te laten of uit te delen. Ook gaat het particulieren en bedrijven informeren over de gevolgen van ballonoplatingen.

Johnas van Lammeren, fractievoorzitter van de PvdD Amsterdam, vertelt  dat de maatregelen voor hem nog niet ver genoeg gaan. 'Voor bruiloften en bedrijfsopeningen heb je bijvoorbeeld geen evenementenvergunning nodig. Wij willen daarom een volledig verbod op de verkoop van deze heliumgevulde balonnen. Maar dit is een stap in de goede richting.' 

'De ballondiscussie zal goed landen'
De fractievoorzitter denkt dat niet iedereen blij zal zijn met de voorgestelde maatregelen van de gemeente. 'Sommige Amsterdammers zullen zeggen, 'Jezus, wat een geneuzel, mag dit ook al niet meer?' Dat maken wij wel vaker mee met onze voorstellen, maar uiteindelijk volgt dan toch begrip. Ik denk dat de ballondiscussie goed zal landen.'

Het is niet de eerste keer dat de Partij voor de Dieren Amsterdam ten strijde trekt tegen de ballon. In 2013 stelde het vragen over de voorgenomen oplating van 150.000 ballonnen bij de kroning van Koning Willem-Alexander. Daarop werd de actie afgelast door burgemeester Eberhard van der Laan.