Binnenland Bewaar

Debat over Israëlvrije VU gaat alsnog door

Debat over Israëlvrije VU gaat alsnog door
© ANP

De studentenactiegroep Studenten voor een Rechtvaardig Palestina (SRP) heeft een nieuwe plek gevonden voor zijn omstreden debat over een Israëlvrije VU.

Het Nelson Mandela Centrum aan het Weteringplantsoen stelt een zaal beschikbaar. Sprekers zijn onder anderen voormalig SP-Eerste Kamerlid Anja Meulenbelt en schrijver en activist Abulkasim Al-Jaberi.

De SRP pleit voor een academische boycot van Israël en wil dat de Vrije Universiteit Amsterdam alle banden met het land verbreekt. Op sociale media ontstond ophef over het debat hier, nadat op de Facebookpagina van het SRP gepleit was voor een 'Jodenvrije' VU.

Naar aanleiding van de ophef besloot de VU de aangeboden ruimte terug te trekken. 'Wij hebben vandaag gemerkt dat in het licht van de maatschappelijke onrust ontstaan door de gebeurtenissen van vorige week, het debat gevoelens van uitsluiting en onveiligheid oproept binnen de universitaire gemeenschap', schrijft Bestuursvoorzitter Jaap Winter op de website van de VU.

De SRP vindt dat 'schandalig'. Thomas Hofland van de SRP: 'De redenen om het debat af te gelasten vinden wij onzin, het is een vorm van censuur.'

Het Centrum Informatie en Documentatie Israël (Cidi) laat weten blij te zijn dat de VU het debat niet langer faciliteert. 'Het is onwetenschappelijk een eenzijdig debat te faciliteren', zegt Esther Voet van het Cidi. 'De VU zou zichzelf hiermee ook in de vingers snijden, aangezien veel wetenschappers uit Israël komen.'