live

Sinterklaasintocht in Amsterdam nat en gemoedelijk verlopen

De Sinterklaasintocht is in Amsterdam rustig verlopen. Eén persoon werd aangehouden, nadat hij in zijn toespraak de koningin beledigde. Het Parool was er vandaag de hele dag bij. Lees het liveblog hier terug.

Klik hier voor de mobiele versie.

Live

Bekijk nieuwe update(s).
 1. Een uitgerold spandoek verwijst naar de hevige discussie over Zwarte Piet. Er staat: 'Makkers staakt uw wild geraas'. 'En dat is het enige wat ik erover te zeggen heb,' zegt Sinterklaas, waarmee hij doelt op alle ophef het afgelopen jaar over Zwarte Piet. Zijn boodschap werd met applaus en gejuich ontvangen. 'Er is al veel te veel gepraat door volwassen mensen, laten we het nu over de kinderen hebben. Tot en met 5 december is het kinderfeest van jullie.' Met die tekst sluit de goedheiligman zijn toespraak en de feestelijke intocht af.

 2. Sinterklaas spreekt de kinderen toe vanaf de Stadsschouwburg. Hij vraagt of ze hooi, suiker of wortel vanavond in de schoen willen doen voor Amerigo. En hij vraagt: 'Is iedereen zoet geweest?' Alle kinderen schreeuwen uit volle borst 'ja'. De ouders komen er wat minder goed vanaf. Maar, gelukkig mogen ze allemaal hun schoentje zetten.

 3. De jonge Kysia heeft vandaag de eer Sinterklaas te ontmoeten. Sinterklaas: 'Ik ben een beetje nat, maar mijn hart is warm door alle kinderen.'

 4. Op de Stadsschouwburg wordt vast een feestje gebouwd. Het is het eindstation van de intocht en Sinterklaas gaat er de kinderen zo toespreken.

 5. Sinterklaas is bijna aangekomen op het Leidseplein. De muziek wordt daar verzorgd door Dirk Scheele, beroemd van zijn muzikale kindervoorstellingen.

 6. Op de Vijzelstraat wordt gezongen en gedanst in de stoet op weg naar het Leidseplein.

 7. Zo'n twintig demonstranten zijn aangekomen in het cellencomplex in Zuidoost. Ze willen niet weg tot de arrestant wordt vrijgelaten. 'We zijn hier uit solidariteit, het maakt niet uit van welke beweging we zijn,' zegt een demonstrant. De arrestant zou zich beledigend hebben uitgelaten over het koningshuis door 'Fuck de koningin' te roepen.

 8. Sinterklaas is aangekomen op de Dam. Achter hem volgde een stoet van Pieten op paarden, Pieten in bakfietsen en Pieten op tractoren. Een feestelijke band begeleidt ze. Ook zitten er redelijk veel bevlekte, bijna witte pieten bij de optocht. Sfeer: nat en gezellig.

 9. Een groep van ongeveer twintig demonstranten is uit solidariteit met de gearresteerde betoger vertrokken naar het Flierbosdreef Cellencomplex in Zuidoost.

 10. Paroolverslaggever Sabine de Lucht meldt dat het hek bij het Beursplein is vrijgegeven. Er staan geen politieagenten meer voor de dranghekken en het plein is nagenoeg leeggelopen. Sam (3 jaar) en Zomer (6 jaar) hebben er nog steeds zin in, maar hebben het een beetje koud.

 11. De Sinterklaasintocht in Amsterdam is vandaag feestelijk en redelijk rustig verlopen. Gemeentewoordvoerder Jasper Karman: 'Het is het kinderfeest geworden waar iedereen op hoopte.' 

  De intocht was, vermoedelijk vanwege het druilerige weer, wel iets minder druk bezocht dan vorig jaar.

  Burgemeester Eberhard van der Laan kijkt met een tevreden gevoel terug op de intocht. 'Daarvoor wil ik het intochtcomité, maar ook Sinterklaas, alle Zwarte Pieten en de pieten met roetvegen, en de honderdduizenden Amsterdammers en bezoekers langs de route bedanken.'

  Op het Beursplein hebben, naast de route en voorafgaand aan de intocht, ongeveer honderdvijftig mensen gedemonstreerd tegen Zwarte Piet Die demonstratie is zonder noemenswaardige incidenten verlopen.

  De spreker Abdul Kasim werd aangehouden, nadat hij in een toespraak de koning en de koningin beledigde. Een groepje demonstranten heeft geprotesteerd tegen die aanhouding met een sit downactie voor de deur van bureau Beursstraat. Daarna zijn de demonstranten huiswaarts gekeerd.

Voorbeschouwing

Hoe reageert Amsterdam straks op de 'Schoorsteenpiet' en de andere nieuwe pieten? Bij de landelijke intocht in Gouda zijn gisteren negentig mensen gearresteerd. De meeste mensen werden aangehouden omdat ze niet op de aangeweze plekken demonstreerden, maar pal in het centrum. Tegenstanders van Zwarte Piet hebben ook voor vandaag in Amsterdam een demonstratie aangekondigd, namelijk op het Beursplein. De demonstratie begint om 11 uur en is om 12 uur afgelopen. De gemeente heeft laten weten geen extra maatregelen te nemen naar aanleiding van de gebeurtenissen in Gouda.

Burgemeester Eberhard van der Laan stelde de nieuwe Pieten vrijdag voor aan Amsterdam. Met deze Roetpiet wil Amsterdam tegemoet komen aan inwoners die de donkergekleurde kompaan van de Sint racistisch vinden. Ook heeft geen van de pieten vandaag goudkleurige oorringen en roodgeschminkte lippen. En ze vervullen niet de rol van onderdanige knecht.