Binnenland Bewaar

'Rijksmuseum bereikt nieuw dieptepunt'

'Rijksmuseum bereikt nieuw dieptepunt'
© Jean-Pierre Jans

In Het Parool las Lara Hannawi donderdag dat de directie van het Rijksmuseum gedrieën bijna 600.000 euro verdient, en dat dit boven de nog in te voeren ministernorm van 178.000 euro (per persoon) ligt. Daar heeft ze het één en ander op aan te merken.

Nog wat cijfers: het museum verhoogt volgend weekend de toegangsprijs tot 17,50 euro en heeft de afgelopen jaren 375 miljoen euro aan belastinggeld gebruikt voor zijn verbouwing.

Een uur later zie ik een vacature voor een vrijwilligerspositie in het Rijksmuseum, voor 8 tot 36 uur per week. Dit betreft werk waarvoor in de oude wereld betaald zou worden: in het kort gaat deze functie om ondersteuning, organisatie en communicatie op de afdeling Publiek en Educatie. Het is geen stage, en dit betreft geen organisatie die zonder vrijwilligers zou ophouden te bestaan.

Uitbuiting
Nu de overheid de topsalarissen voor de publieke en semi-publieke sector verder matigt, zou er misschien ook iets gedaan kunnen worden aan het onrechtmatig ontnemen van arbeidsplaatsen in deze sector? Bezuinigingen zijn een feit, maar als zelfs het Rijksmuseum een fulltime vrijwilliger wil aannemen voor kantoorwerk, heeft de uitbuiting van deze liefdadigheidsterm een nieuw dieptepunt bereikt.

Wie het ambieert kan dus voor maximaal 36 uur per week zonder loon voor het Rijksmuseum werken. Waarschijnlijk zijn de gegadigden 65'ers met te veel vrije tijd en werklozen die hopen dat dit op termijn betaald werk oplevert, al dan niet in het museum zelf.

Tegenwoordig is het geen uitzondering dat binnen een organisatie de top te veel verdient. De bodem, om het cru te zeggen, wordt opgevuld met werknemers met derderangs voorwaarden waarvan het niet nodig wordt gevonden hen loon te geven. Denk aan de zorg bijvoorbeeld.

Inhalig
Inkomensverschillen blijven groeien: ónder het minimumloon wordt het nul-euro-inkomen steeds gangbaarder, verpakt als 'vrijwilligerswerk'. Nul euro voor de werknemer betekent natuurlijk 100 procent winst voor de werkgever. De werkloosheid stijgt doordat banen van de arbeidsmarkt verdwijnen en ondergronds gaan: de groeiende wereld van het vrijwilligerswerk in, die steeds grotere en onbegrijpelijker vormen aanneemt.

Zou het Rijksmuseum de 375 miljoen euro plus jaarlijkse staatssubsidie van 38 miljoen euro die de belastingbetaler doneert misschien op minuscule schaal kunnen laten doorvloeien door al haar medewerkers loon te betalen? Zou een deel van het bedrag dat de directie met de nieuwe normering moet inleveren naar de loonlozen in het museum kunnen?

Waarom gedraagt het Rijksmuseum zich als een behoeftige?


Wil je reageren op dit artikel? Dat kan! Scroll (een beetje) naar beneden om een reactie te plaatsen.