Amsterdam Bewaar

Amsterdam kan explosieve groei Airbnb niet langer aan

Amsterdam kan explosieve groei Airbnb niet langer aan
© ANP

De gemeente kan de explosieve groei van vakantiewoningen via vooral Airbnb in Amsterdam niet langer aan. De stad wil het aantal controleteams uitbreiden. Ook moeten er digitale rechercheurs komen om misstanden vroegtijdig op te sporen.

Volgens wethouder Laurens Ivens (Wonen) kan de dienst Wonen het aantal toegenomen meldingen van overlast niet meer bijbenen. 'Daar moeten we eerlijk in zijn. De dienst heeft nu een capaciteit van 22 fte beschikbaar voor handhaving, maar de laatste jaren is het aantal woningen gigantisch toegenomen.' Voor uitbreiding van de controleurs zegt hij 500.000 euro nodig te hebben.

Ivens reageert hiermee op meldingen en klachten uit alle delen van de stad. Bij Meldpunt Zoeklicht zijn tot juli ongeveer tweehonderd meldingen binnengekomen, maar dat is maar het topje van de ijsberg, blijkt uit een rondgang van deze krant langs straten waar soms tientallen woningen worden aangeboden via verschillende websites. Airbnb is van deze sites veruit de grootste.

Gecompliceerd
Amsterdam staat vakantieverhuur door particulieren toe, maar onder voorwaarden. De belangrijkste is dat de verhuur alleen op incidentele basis plaatsvindt: maximaal twee maanden per jaar. Het toezicht daarop is in de praktijk zeer gecompliceerd. In een aantal gevallen blijkt het dweilen met de kraan open.

Dat bleek bijvoorbeeld in de Schippersstraat in het Centrum. Daar werd een woning vier maanden geleden dichtgetimmerd nadat controleurs hadden geconstateerd dat de verhuurder vrijwel alle regels had overtreden. Zo woonde de eigenaar zelf voltijds in Almere. Deze week bleek echter dat de woning weer gewoon in gebruik is genomen als vakantiewoning en continu wordt verhuurd aan grote groepen toeristen.

Doorstroming
Volgens Ivens levert het geld dat hij wil vrijmaken voor controleteams ook iets op. 'Meer adressen controleren en aanpakken, betekent ook dat er weer meer woningen vrijkomen voor normale bewoning. Dit betekent dat er dan meer doorstroming komt op de woningmarkt.' Ivens schat in dat met extra budget en de digitale rechercheurs ongeveer 3400 woningen zullen vrijkomen.

De stad is ook in gesprek met Airbnb, maar voorlopig levert dat nog niet veel op, zegt Ivens. 'Zij hebben de verhuurgegevens, dus zij kunnen ons helpen, maar ze stellen zich terughoudend op. Terwijl het ook in hun belang is dat de kwaliteit van de woningen waarin ze bemiddelen goed is. Het is voor Airbnb-klanten ook niet leuk als er om acht uur 's ochtends een stel ambtenaren aan je bed staat.'

Airbnb wil niet inhoudelijk reageren. Ook op het feit dat een toenemend aantal huizen in Amsterdam alleen nog maar wordt gebruikt voor vakantieverhuur, geeft het bedrijf geen commentaar. Het wil alleen kwijt dat Airbnb in de straten waar Het Parool klachten heeft opgevangen, geen meldingen van overlast bekend zijn.


Lees vandaag (11-10) meer in Het Parool: 'Elke dag een andere buurman'