Binnenland Bewaar

De trolleybus komt naar Amsterdam

Trolleybus in Arnhem
Trolleybus in Arnhem © ANP

GVB streeft ernaar om vanaf 2017 trolleybussen in te zetten in Amsterdam. Dat vertelde Alexandra van Huffelen, algemeen directeur van GVB, vandaag in een radiointerview aan BNR.

Volgens Van Huffelen zijn er geen grote aanpassingen in de infrastructuur nodig: 'In veel gevallen zijn busbanen en de trambanen precies hetzelfde. Je zou de bus voor een deel van de rit kunnen aanhaken op de bovenleiding van de tram,' legt de directeur van het vervoersbedrijf uit aan BNR.

Omdat de reguliere bussen in 2017 vervangen moeten worden gaat GVB vanaf dan stapje voor stapje de trolleybussen inzetten. Het is de bedoeling dat de bussen ook los kunnen rijden van de bovenleiding, op batterijen.

Er zullen in 2017 veertig bussen vervangen worden. Met de invoering van de trolleybussen, die op elektriciteit in plaats van diesel rijden, probeert GVB de luchtkwaliteit in de stad te verbeteren. 'Vooral bij de Prins Hendrikkade is de lucht ernstig vervuild. Samen met de andere busmaatschappijen gaan we proberen om samen Amsterdam schoner te maken.'