AMSTERDAM - De gemeente Amsterdam lijkt eindelijk zicht te hebben op een oplossing van de chaos in de inburgering. Het stadsdeel De Baarsjes heeft de wachttijd voor mensen die een inburgeringscursus moeten volgen, drastisch weten te verkorten. Moesten personen die zich aanmelden voor lessen eerst nog negen maanden wachten voordat ze konden beginnen, nu is dat nog maar twee weken.

Dat heeft een woordvoerder van De Baarsjes woensdag bekendgemaakt. Het stadsdeel wist dat te bereiken doordat het nu zowel de werving van inburgeraars als de plaatsing ervan bij taalbureaus in eigen hand houdt. Eerst deed het zelf alleen de werving en liet het de plaatsing over aan de gemeentelijke dienst maatschappelijke ontwikkeling.

Ook onderhoudt De Baarsjes tegenwoordig veel nauwer contact met aanbieders van cursussen en maakt het betere afspraken met ze. Verantwoordelijk wethouder Lodewijk Asscher gaat volgens zijn woordvoerder kijken of ook andere stadsdelen deze nieuwe aanpak kunnen gaan gebruiken.

De inburgering in de gemeente Amsterdam is al tijden een chaos. De hoofdstad wilde eerst dat jaarlijks 15.000 inwoners een cursus volgen. In werkelijkheid zijn dat er veel minder. Onderzoeken hebben uitgewezen dat de problemen voor een deel zijn ontstaan door de ingewikkelde wet hierover. De gemeente heeft er echter ook zelf een potje van gemaakt. (ANP)