Amsterdam Bewaar

Eigenaar van gekraakt pand in Nieuw-West doet aangifte tegen asielzoekers

De groep uitgeprocedeerde asielzoekers onderweg van van de Vluchtopvang naar een gekraakt schoolgebouw aan de Zuidelijke Wandelweg nabij de RAI.
De groep uitgeprocedeerde asielzoekers onderweg van van de Vluchtopvang naar een gekraakt schoolgebouw aan de Zuidelijke Wandelweg nabij de RAI. © Rink Hof

De uitgeprocedeerde asielzoekers die dit weekend een nieuw onderkomen hebben gekraakt, lopen opnieuw het risico dat hun onderkomen wordt ontruimd. De eigenaar van het bedrijfspand aan de Jan Tooropstraat in Amsterdam Nieuw-West heeft bij de politie aangifte gedaan van kraken.

Het Openbaar Ministerie (OM) beoordeelt of er een spoedeisend belang is bij de ontruiming van het kraakpand, zei een woordvoerder van de gemeente maandag.

Op haar website meldt de groep vluchtelingen van 'Wij zijn hier' het pand te hebben omgedoopt tot Vluchtgebouw. De groep zwerft al bijna 2 jaar door Amsterdam en verliet zaterdagmorgen een leegstaand schoolgebouw. Eerder verbleven ze in en kerk, een kantoor en een voormalige gevangenis.