Amsterdam Bewaar

Peperbus in nieuw jasje

Mag de gemiddelde Amsterdammer denken dat een peperbus alleen bedoeld is als aanplakzuil, in het binnenwerk zit een heuse elektriciteitskast. Foto ANP/Evert Elzinga
Mag de gemiddelde Amsterdammer denken dat een peperbus alleen bedoeld is als aanplakzuil, in het binnenwerk zit een heuse elektriciteitskast. Foto ANP/Evert Elzinga © UNKNOWN

AMSTERDAM - Echt verdwijnen zullen ze nooit, de karakteristieke peperbussen op Amsterdamse straathoeken. Maar vervangen worden ze wel. Mag de gemiddelde Amsterdammer denken dat een peperbus alleen bedoeld is als aanplakzuil, in het binnenwerk zit een heuse elektriciteitskast. De gemiddelde peperbus voorziet dan ook een flink deel van zijn omgeving van stroom.

De peperbussen die nu nog in Amsterdam zijn te vinden, dateren uit de jaren vijftig - ook het binnenwerk. En voldoen daarom zijn niet langer de eisen des tijds. ''Ze roesten van binnen en buiten en ook de apparatuur moet worden vervangen,'' zegt Jaap Nieuwenhuis van Continuon, de netwerktak van Nuon die binnenkort wordt omgedoopt in Liander.

Dus worden de komende jaren 120 gietijzeren peperbussen in de stad vervangen, in een tempo van vijf tot zeven per jaar. Daarnaast staan er ook zestig betonnen elektriciteitshuisjes, die niet vervangen worden.

Speciaal voor Amsterdam is een nieuw ontwerp gemaakt. Niet langer van gietijzer, maar van bestendig beton. Niet helemaal een replica, maar wel zodanig gelijkend dat de nieuwe peperbus, eenmaal alleen in het straatbeeld, snel zal zijn ingeburgerd.

Het nieuwe model is wel compacter, zodat deze nog maar één parkeerplek in neemt. Andersom: door de nieuwe bussen te plaatsen, komt er wat meer parkeergelegenheid in de stad.

Dinsdagochtend was de eerste peperbus aan de beurt, op de Keizersgracht bij nummer 145. Een tijdje zal de nieuweling naast de oude peperbus blijven staan, zodat de monteurs de elektriciteitssystemen kunnen aansluiten zonder dat de energieleverantie in de buurt in gevaar komt.

Op de nieuwe peperbussen blijft het als vanouds mogelijk om cultureel getinte reclameposters te plakken. (HET PAROOL)