Amsterdam Bewaar

Van het cd-imperium van Free Record Shop is één schap over

Een vestiging van de Free Record Shop in de Kinkerstraat op 24-05-2013
Een vestiging van de Free Record Shop in de Kinkerstraat op 24-05-2013 © ANP

Dus dit is wat er over is van Free Record Shop. Vijf stappen schapruimte in ramsjzaak Boekenvoordeel met zeshonderd dvd-schijfjes, veelal van garnituur uit de laagste prijsklassen.

Plannen voor een webwinkel zijn er niet

Ramsjketen Boekenvoordeel nam in mei het klantenbestand en de inrichting van de 36 overgebleven winkels over van de curator. Dat was na na de finale deconfiture van Free Record Shop in april. 114.950 euro werd betaald voor de relicten van het bedrijf dat in 2000 op de beurs meer dan tweehonderd miljoen euro waard was.

Onder de verweerde vlag van Free Record Shop brengt Boekenvoordeel, dat twee vestigingen in Amsterdam heeft, nu het digitale aanbod in zijn ramsjwinkels onder.

Driekwart van de honderd vestigingen heeft inmiddels een Free Record Shophoekje. De rest volgt vóór september, op acht zaken na die te klein zijn voor het nieuwe aanbod. In België is de uitrol inmiddels afgerond.

Uitverkoopaanbod
De schappen zijn afkomstig uit voormalige vestigingen van de amusementsketen. Boekenvoordeel kocht ze op bij de twee opeenvolgende faillissementen van het bedrijf.

Vooralsnog zullen ze alleen dvd's en blurays bevatten De nadruk ligt op uitverkoopaanbod, maar met de komst van Free Record wil Boekenvoordeel zich nu ook op nieuwe titels storten.

'Over een maand komt Rio 2 uit, een van de populairste animatiefilms,' zegt een woordvoerder. 'Voorheen zouden we vier, vijf maanden hebben gewacht zodat we die titel voor 9,99 euro konden aanbieden. Nu doen we dat meteen.' Kon bij het oude Free Recordshop op alfabet worden gezocht, in de nieuwe gedaante zijn de schijfjes ingedeeld op prijs.

Cd's worden later aan het assortiment toegevoegd. 'Zo tegen het cadeauseizoen willen we ook weer muziek aanbieden,' zegt de woordvoerder. Ruwweg een meter schapruimte zal worden vrijgemaakt voor ramsjtitels en de top-25 nieuwe muziek, een schril contrast met het aanbod dat Free Record Shop ooit bij dochter Fame over drie verdiepingen had uitgestald.

Het vanuit Almere aangestuurde Boekenvoordeel geeft daarmee Free Record Shop dezelfde behandeling als ECI, de failliete boekenclub die begin dit jaar na eenzelfde achtbaanrit als die van Free Record Shop werd ingelijfd en nu als enkel schap in de Boekenvoordeelvestigingen is terug te vinden.

Ramsjzaak
'Met Free Record willen we onze omzet uit digitaal amusement drie tot vier keer opvoeren,' aldus de zegsman. 'Maar de nadruk zal blijven liggen op boeken en papierwaren. Die blijven twee derde van het aanbod uitmaken.'

Plannen voor een webwinkel heeft Boekenvoordeel, die ook freerecordshop.nl in handen heeft, niet. 'Hoewel we over een databank met een half miljoen klanten beschikken, konden we daar geen partner voor vinden.'

Free Record Shop, in 1971 opgezet door Hans Breukhoven, was in de jaren tachtig en negentig vrijwel monopolist bij de verkoop van muziek en films. Het bedrijf miste na de eeuwwisseling echter de opkomst van internet als - legale of illegale - muziekwinkel.

Mei vorig jaar werd het na een eerste faillissement doorgestart als Fresh Entertainment, onder investeerder Procures, die zich eerder ook al over boekenverkopers De Slegte en Selexyz had ontfermd. Plannen voor een media-imperiumpje liepen echter schurend vast. Na een verlies van ruim drie miljoen euro op een omzet van tien miljoen ging Free Record Shop in april opnieuw onderuit, na een finale poging van Procures de overgebleven winkels dan maar als ramsjzaak in te richten.