Amsterdam Bewaar

Huren waren nog nooit zo hoog in Amsterdam

Huren waren nog nooit zo hoog in Amsterdam
© ANP

De huren van 'vrije sector'-woningen in Amsterdam zijn ten opzichte van hetzelfde kwartaal in het jaar ervoor met 5,6 procent gestegen. Nog nooit eerder bereikte de gemiddelde huurprijs per m2 per maand een bedrag van 19,31 euro.

Het oude record stond op 18,97 euro en stamt uit het derde kwartaal van 2008 rond het uitbreken van de financiële crisis. Uit de kwartaalcijfers van Pararius.nl blijkt dat de gemiddelde huur in Nederland ten opzichte van vorig jaar in het tweede kwartaal nagenoeg gelijk bleef met een minieme daling van 0,1 procent naar 12,42 euro per m2 per maand.

Volgens Jasper de Groot, algemeen directeur van Pararius kent de hoge huur in Amsterdam drie belangrijke oorzaken. 'De hoge prijs van koopwoningen in Amsterdam is de belangrijkste oorzaak. In Amsterdam bestaat slechts 32 procent  van de markt uit koopwoningen. Vergelijk dit met het landelijke gemiddelde van 60 procent en dan kun je stellen dat koopwoningen een schaars goed zijn in Amsterdam. Eigenaren die hun koopwoning verhuren vangen hun hoge hypotheeklasten op met een hoge huur.'

'Daarnaast is er in Amsterdam een groot gebrek aan huur in het middeldure segment tussen de 700 en 1.000 euro. Hierdoor is er geen goede marktwerking en vragen verhuurders voor woningen die net in de vrije sector vallen al een huurprijs boven de 1.000 euro per maand.'

Ten derde is het relatief grote aantal expats dat in de hoofdstad een woning huurt, medeverantwoordelijk voor het opdrijven van de huren, volgens De Groot.