Binnenland Bewaar

Recordaantal Amsterdamse huizen verkocht

Recordaantal Amsterdamse huizen verkocht
© Trik

De huizenprijzen in Amsterdam stijgen snel, bij een recordaantal verkopen. De prijzen van appartementen, het leeuwendeel van de markt, stegen het tweede kwartaal 6,9 procent.


2633Amsterdamse makelaars brachten afgelopen kwartaal 2633 huizen aan de man. Dat was daarmee het beste kwartaal ooit.€ 227.000

Een doorsneeappartement kost momenteel 227.000 euro. Dat was vorig jaar tien procent minder.


58

Wie nu zijn woning in Amsterdam te koop zet, moet volgens de laatste statistieken 58 dagen geduld hebben. Dat was ongeveer honderd.


Dit blijkt uit de vanmorgen gepresenteerde kwartaalcijfers van makelaarskoepel NVM. Sven Heinen van de bij de NVM aangesloten Makelaarsvereniging Amsterdam (MVA) wijst er wel op dat de huizenmarkt in sommige delen van de stad, zoals Zuidoost, Nieuw-West en Noord, nog broze trekken vertoont.

De vierkantemeterprijzen stegen 4,4 procent. Dat betekent ook dat kopers gemiddeld grotere huizen kochten. Een doorsneeappartement in de stad kost alweer 227.000 euro, tegen 206.000 euro vorig jaar.

In het eerste kwartaal, traditioneel zwak, was het aantal transacties juist gedaald, zij het licht. Maar dit voorjaar stegen de verkopen met een kwart - ruim 24 procent bij appartementen, bijna 26 procent bij alle woningen. Vergeleken met vorig jaar gaat het om een toename van ruim 58 procent.

Het aantal transacties bedroeg in het tweede kwartaal 2633. Dat is een record: nooit eerder werden in Amsterdam in één kwartaal zo veel huizen verkocht. Na 2008 waren het er nooit meer dan tweeduizend. De verkooptijd daalde in het tweede kwartaal met ruim 45 procent tot 58 dagen. Het aantal te koop staande huizen slonk van 6440 tot 6241.

De woningmarkt in de rest van Nederland verbeterde ook, maar aanmerkelijk minder krachtig. De prijzen stegen bijna 3 procent voor appartementen, 1,7 procent voor woonhuizen. De verkopen stegen ongeveer twintig procent, ruim veertig procent meer dan vorig jaar in hetzelfde kwartaal. De tijd dat een huis in Nederland te koop staat, daalde 13 procent tot 135 dagen.