Amsterdam Bewaar

Nachttrein Amsterdam - Kopenhagen stopt per eind 2014

Nachttrein Amsterdam - Kopenhagen stopt per eind 2014
© ANP

De nachttrein tussen Amsterdam en Kopenhagen stopt eind dit jaar. Dat hebben de Deense spoorwegen bekendgemaakt.

Ook vanuit Basel en Praag worden de nachtverbindingen naar Kopenhagen beëindigd. De steden zullen daardoor straks niet meer rechtstreeks per trein verbonden zijn met Kopenhagen, zo schrijft Treinreiziger.nl.

De nachttreinen worden met name in het hoogseizoen door toeristen gebruikt. Doordat volgend jaar zomer bij Odense aan het spoor wordt gewerkt, zouden treinverkeer daar op dat moment bijna stilliggen. In combinatie met het beperkte aantal reizigers hebben DSB en de Duitse spoorwegen besloten met de nachttrein te stoppen.

In het verleden heeft zelfs toenmalig koningin Beatrix van de nachttrein naar Kopenhagen gebruik gemaakt. Dat wil zeggen, het koninklijke rijtuig werd aan de nachttrein gekoppeld. Dat rijtuig stond juist tentoongesteld in het Spoorwegmuseum, maar moest worden teruggehaald. Eigenlijk zou Beatrix destijds naar Denemarken vliegen, maar dat kon niet vanwege een aswolk op IJsland, waardoor alle vluchten in Nederland geannuleerd werden. Beatrix nam de trein naar Kopenhagen voor de zeventigste verjaardag van de Deense koningin Margrethe.