Binnenland Bewaar

Vette nota voor Oude Kerk

De Oude Kerk. Foto ANP/Lex van Lieshout
De Oude Kerk. Foto ANP/Lex van Lieshout © UNKNOWN

AMSTERDAM - Stadsdeel Centrum heeft Stichting De Oude Kerk een rekening gestuurd van 140.000 euro voor bouwleges vanwege de restauratie van de kerk. Een bedrag dat de stichting niet kan betalen. ''Natuurlijk begrijp ik dat kosten worden gemaakt voor het verlenen van bouwvergunningen. Maar dit bedrag is in ons geval onzinnig,'' zegt Maurits van den Wall Bake, voorzitter van Stichting De Oude Kerk.

De restauratie van de acht eeuwen oude kerk gaat door, zegt Van den Wall Bake. De stichting heeft hiervoor 2,6 miljoen euro bij elkaar gescharreld van rijk, sponsors en verscheidene fondsen. Bovendien is om de kosten te dekken een zeventiende- eeuws schilderij van Emmanuel Witte, waarop de Oude Kerk staat afgebeeld, overgedragen aan de staat. Dit schilderij hangt in het Amsterdams Historisch Museum.

De legesaanslag kwam een jaar geleden. Het stichtingsbestuur deed verscheidene pogingen om hierover in contact te treden met stadsdeelvoorzitter Els Iping en wethouder Tjeerd Herrema. Deze laatste heeft toegezegd vijftig procent van de leges voor zijn rekening te nemen, 'als het stadsdeel ook over de brug komt'. Van den Wall Bake heeft de indruk dat ze het balletje naar elkaar toe schuiven.

''Ik krijg al ruim drie maanden geen antwoord. En 140.000 euro is voor zo'n arme stichting als de onze echt veel te veel.'' Het stadsdeel voert aan dat de renovatie van de toren ook al zo veel heeft gekost. Maar het beheer van de toren staat los van de kerk. Sinds de napoleontische tijd zijn alle torens in Amsterdam van de gemeente.

Aan die mededeling hebben van den Wall Bake en directeur Herbert van Hasselt van de Oude Kerk dus geen boodschap. Bovendien zegt het stadsdeel al veel aan de restauratie bijgedragen te hebben, maar volgens betrokkenen zijn dat staatsbijdragen, waarbij de stad alleen doorgeefluik is.

Van Hasselt merkt op dat de Oude Kerk het oudste gebouw is van Amsterdam en jaarlijks 125.000 bezoekers ontvangt. ''De kerk heeft wel tien culturele functies en er wordt ook nog elke zondag een kerkdienst gehouden.'' De woordvoerder van stadsdeelvoorzitter Iping, Ton Boon, meent dat voldoende antwoorden zijn gegeven.

''Voorlopig kan ik hier niets meer over zeggen.'' Fractievoorzitter Yellie Alkema van D66 vindt het schandelijk dat het stadsdeel niet meer doet om Stichting De Oude Kerk te helpen.

Alkema: ''Ze worden met een kluitje in het riet gestuurd. Het kan toch niet waar zijn dat dit weer juridisch moet worden uitgevochten?'' Als het stadsdeel werkelijk bij zijn vordering blijft, vreest het stichtingsbestuur van de kerk met de pet rond te moeten gaan. Van den Wall Bake: ''Ik denk niet dat iemand in deze tijd zin heeft subsidie te geven voor het betalen van gemeentelijke belastingen.'' (HET PAROOL)