Amsterdam Bewaar

Beslissing over ontruiming asielzoekers Havenstraat uitgesteld

De oude gevangenis aan de Havenstraat waar de vluchtelingen verblijven
De oude gevangenis aan de Havenstraat waar de vluchtelingen verblijven © Rink Hof

De asielzoekers die sinds het najaar van 2012 op verschillende vluchtlocaties in Amsterdam verblijven, krijgen tot 4 juli uitstel tot eventuele ontruiming van hun huidige verblijfplaats aan de Havenstraat. Het gaat om 114 van de 156 vluchtelingen.

Reden voor uitstel tot besluit is een nieuwe uitspraak van de Centrale Raad van Beroep. Voorheen maakte de Raad alleen een uitzondering voor kwetsbare personen en kinderen, dat is nu bijgesteld. Ook bijzondere omstandigheden zoals een uitzichtloze situatie zoals staateloosheid is nu opgenomen in het besluit. 

Eberhard van der Laan nam in november 2013 het initiatief om de vluchtelingen voor een periode van een half jaar onderdak, leefgeld en begeleiding te bieden om in relatieve rust aan een oplossing voor iedere individuele situatie te werken. De vluchtelingen moesten de Havenstraat voor 31 mei verlaten, maar hebben dat niet gedaan. 

Amsterdam heeft de voormalige gevangenis aan de Havenstraat in gebruik gekregen tot eind juni. Als de gemeente het nalaat het pand tegen die tijd ontruimd op te leveren, is de stad het Rijk een boete van vijfduizend euro per dag verschuldigd.