Amsterdam Bewaar

Onderzoek naar salmonella-uitbraak bij Amsterdamse crèche

archiefbeeld
archiefbeeld © ANP

De GGD en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) doen onderzoek naar een uitbraak van salmonellabesmetting onder peuters bij verschillende vestigingen van het Amsterdamse CompaNanny.

De GGD kreeg eind mei 93 ziekmeldingen van kinderen. Een gedeelte van de kinderen bleek positief getest op salmonella. De bacterie zat in een pastamaaltijd die ze bij het kinderdagverblijf te eten kregen. Zeven van hen werden opgenomen in het ziekenhuis. Het ziektebeeld verschilde van lichte koorts tot hevige diarree, die bij ernstigere gevallen leidde tot uitdroging. Inmiddels zijn alle kinderen, in de leeftijd één tot en met vier, hersteld, zegt de GGD.

Op 3 juni werd voor het eerst geconstateerd dat het ging om salmonella, een ziekmakende bacterie die vooral voorkomt op rauwe producten zoals vlees en ei. Na 5 juni zijn er geen ziekmeldingen meer binnengekomen.

CompaNanny
Het gaat om twee Amsterdamse vestigingen van het bedrijf CompaNanny en één Rotterdamse. Om welke vestigingen het gaat, wil niemand zeggen zolang het onderzoek loopt. Waar de bacterie precies op zat en hoe zij in het eten heeft kunnen komen, is nog onduidelijk.

Jiska Horn, algemeen directeur van CompaNanny: 'De bron van de besmetting is door de NVWA vastgesteld en is gevonden in de warme, biologische maaltijd die wij hebben geserveerd aan de kinderen op 26 mei. Die verse maaltijd wordt aangeleverd door een gespecialiseerd cateringbedrijf voor kinderdagverblijven.'

Heel erg vervelend, zegt Horn, en ze betoogt alles te hebben gedaan om de schade te beperken. 'Na de uitbraak hebben we al onze medewerkers gevraagd alert te zijn op de symptomen en direct te handelen als dat nodig mocht zijn. Verder hebben wij meermalen de ouders geïnformeerd, ook van de vestigingen waar geen ziekmeldingen waren. Vanaf het moment van verdenking van salmonella hebben we maatregelen getroffen, zoals het tijdelijk stopzetten van het serveren van warme maaltijden.'