Amsterdam Bewaar

Airbnb gaat gemeente Amsterdam helpen

Airbnb gaat gemeente Amsterdam helpen
© ANP

De website Airbnb, waar mensen hun woning kunnen verhuren aan toeristen, zal waarschijnlijk eind dit jaar samenwerken met de gemeente. Hierdoor hoopt Amsterdam vanaf 2015 toeristenbelasting te innen en illegale hotels beter te bestrijden.

De gemeente wil gegevens over illegale verhuur delen met het bedrijf, opdat het zelf zijn verhuurders kan controleren. Airbnb moet bovendien zelf actief malafide aanbieders weren, zoals dat al in New York gebeurt.

Mensen die via Airbnb huren, betalen bijna nooit toeristenbelasting. De gemeente loopt hierdoor naar schatting acht ton mis. Volgens wethouder Freek Ossel moet de belasting bij de prijs worden inbegrepen.

Amsterdam was kritisch over Airbnb, maar staat dergelijke verhuur nu toe. Er worden wel eisen aan gesteld: verhuurders moeten in het pand wonen, er mag geen overlast zijn en er moet toeristenbelasting worden betaald.

Prima aanvullling
Volgens Ossel vormen websites zoals Airbnb een prima aanvulling op het aanbod voor toeristen. 'Hotels moeten zich aan strenge regels houden. Wij willen dat die regels ook gelden voor mensen die hun woning beschikbaar stellen voor toeristen.'

In veel buurten leidt deze verhuur tot overlast. En de brandweer maakt zich zorgen over brandgevaar.

Dit jaar zijn al 62 illegale hotelappartementen gesloten. De verwachting is dat in 2014 meer illegale hotels zullen worden gesloten dan vorig jaar, toen de teller stopte op 169.

Lees vandaag (7-6) in Het Parool: 'Levensgevaarlijke toestanden hier'