Amsterdam Bewaar

Coffeeshophouders vrezen voor omzetcijfers bij legalisering wietkweek

Coffeeshophouders vrezen voor omzetcijfers bij legalisering wietkweek
© ANP

Coffeeshophouders zitten niet te wachten op de legalisering van wietkweek. De prijs zal dan zo dalen dat er nauwelijks nog interessante winsten op zijn te maken. Dat zegt Michael Veling, woordvoerder van de Bond van Cannabis Detaillisten.

Veling, eigenaar van cannabislokaal 420 Café in de Oudebrugsteeg, verdient nu naar eigen zeggen een salaris van anderhalve ton op een omzet van één miljoen euro.

Na legalisering zal de inkoopprijs van een kilo wiet volgens hem zakken van zo'n zevenduizend naar zeventig euro, omdat het criminele bedrijfsrisico voor kwekers en tussenhandelaren wegvalt. De marges die hij dan nog kan halen, vallen in het niet bij wat hij nu verdient, zeker als ook nog eens accijns op wordt geheven.

'Als consument vind ik: natuurlijk moet er worden gelegaliseerd. Dat had veertig jaar geleden al moeten gebeuren,' zegt Veling. 'Maar het is zeker niet in mijn belang als horecaondernemer.'

Medestanders
Veling vindt voorlopig minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie aan zijn kant. De VVD-bewindsman verzet zich hevig tegen experimenten met legale kweek, ook al zijn vele gemeenten en een groot deel van de Tweede Kamer er voorstander van.

Volgens Opstelten is gedogen onmogelijk, omdat dit in strijd is met internationale verdragen. Onderzoek door de Radboud Universiteit zou dat uitwijzen.

Jan Brouwer, hoogleraar rechtswetenschap uit Groningen, spreekt dat tegen. 'Opstelten vroeg om een onderzoek dat hem welgevallig is. Als hij mij had gevraagd, had hij een heel ander antwoord gekregen. Deze uitleg is aartsconservatief. We zijn verplicht om de teelt net als de verkoop strafbaar te stellen, maar niet verplicht om te vervolgen.'


Lees vandaag (07-04) meer in Het Parool: De kabouters komen soms twintig keer