Binnenland Bewaar

Obama's heli's zweven boven Amsterdam

Een van de Amerikaanse Blackhawks landt op het vliegveld van Rotterdam
Een van de Amerikaanse Blackhawks landt op het vliegveld van Rotterdam © ANP

De zwerm helikopters die vandaag rondjes vliegt over Amsterdam zijn de verkenners van de uitgebreide beveiligingsvloot van Barack Obama, die volgende week in Amsterdam is voor de nucleaire top.

Ze klinken als nijdige wespen, de aanvalshelikopters die sinds vandaag dreigend hun rondjes boven Amsterdam vliegen. Donderdagmiddag waren veel Amsterdammers onder de indruk van het machtsvertoon waarmee de acht militaire helikopters - en naar verluidt een Nederlandse politieheli -  voor het eerst boven de stad cirkelden.

Het is de vooruitgeschoven eerste beveiligingslinie van Barack Obama, die op 24 maart in Amsterdam is, tijdens zijn bezoek aan de nucleaire top in Den Haag. Er worden proefvluchten gemaakt, routes gecheckt en risico's in kaart gebracht. De Amerikanen nemen de veiligheid van hun president zeer serieus. Voor de bewaking van Obama wordt groot materiaal ingezet.

Vliegtuigspotters kregen het er gisteren al warm van, toen twee grote C-17 transportvliegtuigen hun lading losten op Rotterdam Airport.

In de buik van die enorme vliegtuigen - waar tanks, auto's of 102 parachutisten in passen - lagen de presidentiële helikopters te wachten. Die worden speciaal overgevlogen als Obama een buitenlands bezoek brengt en hij per helikopter wenst te worden vervoerd.

Obama zal worden rondgevlogen in een van de twee groen-witte Sikorski VH-60N-toestellen. Het zijn militaire toestellen, maar de president zit er luxe bij tijdens zijn tripjes: in de heli passen 14 mensen en er is een toilet aan boord. De stoelen zijn gemaakt van echt leer en er is voldoende beenruimte. Daarnaast beschikt het toestel over raketafweersystemen en apparatuur op radiosignalen te verstoren.

Marine One
Als de president aan boord is, heet het toestel de Marine One. Zodra de president opstijgt, vliegt minimaal één identiek toestel met hem mee: zo moet verwarring ontstaan over in welke helikopter Obama zit. 

De piloten die Obama rondvliegen zijn afkomstig uit het Amerikaanse Marine Corps. Het elite-team wordt de Nighthawks genoemd. Het zijn uitmuntende vliegers, die dezelfde strenge veiligheidsonderzoeken moeten doorstaan als de allerhoogste legerofficieren. Behalve de piloten zijn nog zo'n 800 mariniers permanent betrokken bij het operationeel houden van de Amerikaanse presidentiele helikoptervloot.

Het is traditie dat de Amerikaanse president altijd begroet wordt door een marinier als hij uit de helikopter stapt: volgens de verhalen trof president Bill Clinton ooit een geuniformeerde marinier toen hij vlakbij de Grand Canyon de piloot plots de opdracht gaf op een afgelegen plek te landen.

Blackhawk
De heli van de president wordt begeleid door zes Blackhawk-helikopters, één van de meest geavanceerde gevechtstoestellen ter wereld. Het zijn met name deze toestellen die zo intimiderend klinken als ze boven de stad vliegen. 

De komende dagen zullen de helikopters waarschijnlijk nog wel vaker boven Amsterdam te zien - en te horen - zijn. Obama brengt op maandag 24 maart, voorafgaand aan de nucleaire top in Den Haag, een bezoek aan het Rijksmuseum. Hij overnacht waarschijnlijk in Noordwijk, in Huis ter Duin.  Een ideale afstand voor een helikoptervluchtje.