Binnenland Bewaar

Van der Laan praat over rectificatie Scam City

Van der Laan praat over rectificatie Scam City
© National Geographic

Burgemeester Eberhard van der Laan heeft morgen een gesprek met National Geographic over de omstreden aflevering van waarin Amsterdam als zeer misdadig werd afgeschilderd.

Hij zal in elk geval een rectificatie eisen, maar over de vorm is nog niets besloten. De burgemeester wacht af wat zijn gesprekspartners te zeggen hebben.

Volgens de als een documentaire getoonde uitzending van het Amerikaanse tv-station is Amsterdam een misdaadstad zonder weerga, waar de toerist niet veilig is. Daarbij worden beelden getoond van onder meer zakkenrollers, die echt zouden zijn.

Vergoeding
Van der Laan beschikt echter over verklaringen van figuranten die zeggen deze scènes tegen betaling te hebben gespeeld. In een eerdere verklaring heeft National Geographic de manipulaties ontkend. Wel was sommige mensen na afloop 'een kleine vergoeding' gegeven. 

Geplande herhalingen van de aflevering werden voorlopig uit het schema van het station gehaald. Amsterdam is niet de enige Europese stad die een rectificatie eist van National Geographic.

Praag
Praag is Amsterdam voorgegaan. Ook daar was veel te doen om de op locatie gefilmde uitzending van Scam City. Net als in Amsterdam blijken de opnames in de Tsjechische hoofdstad in scène gezet en gedraaid met behulp van betaalde acteurs. Het Praagse raadslid Lukas Manhart zegt dat de stad overgaat tot een gerechtelijke procedure als er geen rectificatie komt.


Lees vandaag (19-3) meer in Het Parool: 'Mohammed 'is zwaar gebruikt''.