Amsterdam Bewaar

Amsterdam gaat intensief samenwerken met São Paulo

Het centrum van São Paulo, de grootste stad van Brazilië
Het centrum van São Paulo, de grootste stad van Brazilië © ANP

Amsterdam gaat een samenwerkingsband aan met São Paulo in Brazilië. Beide steden gaan kennis uitwisselen op het gebied van watermanagement, homo-emancipatie, duurzaamheid en mobiliteit en cultuur.

De samenwerking tussen beide steden wordt vandaag bekrachtigd in Brazilië, waar de burgemeester van São Paulo een samenwerkingsovereenkomst tekent. Vorige week deed burgemeester Eberhard van der Laan hetzelfde, in aanwezigheid van een Braziliaanse delegatie.

De Amsterdamse GGD zal samen met de Brazilianen onderzoeken hoe alcohol- en drugsverslaafden en daklozen in São Paulo beter kunnen worden opgevangen. Ook over onderwijs en sport en 'e-government' zullen beide steden met elkaar overleggen.

Amsterdam hoopt met de samenwerking Braziliaanse bedrijven naar de regio te trekken. Momenteel zijn zo'n dertig Braziliaanse bedrijven gevestigd in en rond Amsterdam. São Paulo is de grootste stad van Brazilië, met meer dan 11 miljoen inwoners. 

De gemeente richt zich in haar internationale beleid op landen die economisch belangrijk zijn voor de stad. Ook herkomstlanden van allochtone Amsterdammers kunnen rekenen op extra Amsterdamse belangstelling.

Eerder deze maand verbrak Amsterdam juist de samenwerking met Accra, de hoofdstad van Ghana. De stedenband leverde Amsterdam te weinig op.