Amsterdam Bewaar

'Honderden miljoenen schade door nieuwe hoogbouwregels'

'Honderden miljoenen schade door nieuwe hoogbouwregels'
© Floris Lok

Nieuwe regels voor hoogbouw rondom Schiphol leveren de regio honderden miljoenen euro's schade op. Dat stellen acht gemeenten rondom Schiphol. Zij eisen een forse aanpassing van de nieuwe regels door staatssecretaris Wilma Mansveld.

Gisteren werd duidelijk dat nieuwe veiligheidsregels voor het vliegverkeer rond Schiphol grote gevolgen hebben voor bouwprojecten in groot-Amsterdam.

In een straal van bijna twintig kilometer rond de luchthaven worden vanaf 1 juli maximale bouwhoogtes van woonflats, kantoortorens, windmolens en zelfs schoorstenen en lichtmasten drastisch ingeperkt.

Niet alleen in grote delen van Amsterdam wordt hoogbouw daardoor onmogelijk. Ook in onder meer Amstelveen, Zaanstad en Schipholgemeente Haarlemmermeer komt een groot aantal bouwprojecten in gevaar.

'De schade die het nieuwe beleid voor de regio veroorzaakt, wordt geschat op honderden miljoenen euro's,' schrijven de acht gemeenten aan Mansveld, 'doordat er geen bouwplannen meer van de grond komen.' Ze kondigen aan zulke schade 'in het kader van de Wet luchtvaart' door te spelen naar het rijk.

Drastisch aangepast
De acht willen dat de nieuwe regels drastisch worden aangepast. Er moet een overgangsregeling komen voor bestaande bouwprojecten en voor de huidige bestemmingsplannen. Bovendien moeten nieuwe regels straks niet per bouwproject gelden, maar voor complete gebieden.

Volgens de gewraakte regels moet straks voor ieder hoogbouwproject afzonderlijk goedkeuring worden gevraagd. Ontwikkelaars zouden hoge kosten moeten maken om een wolkenkrabber te ontwerpen zonder er zeker van te zijn of deze ooit gebouwd kan worden.

'Vreemd'
Niet alleen gemeenten voelen zich overvallen door de veel grotere impact van de nieuwe regels. Gedeputeerde Staten van Noord-Holland noemen het 'vreemd' dat het ministerie nooit gewag heeft gemaakt van de gevolgen en stellen dat er sprake is van een 'discrepantie' tussen eerdere uitspraken over de - beperkte - invloed van de nieuwe veiligheidsregels op bouwplannen en de uiteindelijke impact ervan.

Lees vandaag (24-1) meer in Het Parool: 'Vele miljoenenschade door hoogbouwregels'