Binnenland Bewaar

Vliegende rat wordt wildpaté

Vliegende rat wordt wildpaté
© ANP

Jaarlijks worden er, zonder dat de gemeente hiervan op de hoogte is, ongeveer duizend Amsterdamse stadsduiven gedood en tot wildpaté verwerkt. Of dat mag, is onduidelijk.

Duke Faunabeheer vangt jaarlijks in opdracht van Amsterdamse particulieren en bedrijven zo'n duizend overlastgevende duiven. De dode dieren gaan naar de poelier, die er 'wildpaté' van maakt.

Patatvreters worden ze genoemd, en vliegende ratten. Duiven zijn voor de meeste Amsterdammers niet hun favoriete buren, maar naar nu blijkt worden de dieren gevangen, gedood en opgegeten. En dat wordt ook weer zielig gevonden. Berichten hierover leidden tot Kamervragen en aangifte door de Dierenbescherming.

Arie den Hertog van Duke is niet onder de indruk. 'Duiven zijn niet beschermd, daarom mag je ze vangen. Voor het schietnet hebben we een landelijke ontheffing.'

Toestemming
De gemeente wist van deze duivenvangst niets af en vindt dat Duke de stadsdelen toestemming had moeten vragen. 'Voor het gebruiken van zo'n net moet er gevaar zijn voor de volksgezondheid of de veiligheid. Dat moet worden gecontroleerd door de stadsdelen.' Maar volgens het ministerie ligt de controle bij de voedsel- en warenautoriteit.

Thomas van Meel, handelaar in wild en gevogelte, verwerkt jaarlijks inderdaad 'een paar honderd' Amsterdamse duiven tot wildpaté. Over de ongezonde levensstijl van de gemiddelde Amsterdamse duif maakt hij zich geen zorgen. 'We controleren alles wat binnenkomt heel secuur.'