Binnenland Bewaar

Anne Frank Stichting onderzoekt antisemitisme onder jongeren

Een aantal foto's en brieven uit het archief van Otto Frank, die nu nog in het Anne Frank Huis zijn tentoongesteld.
Een aantal foto's en brieven uit het archief van Otto Frank, die nu nog in het Anne Frank Huis zijn tentoongesteld. © ANP

De Anne Frank Stichting onderzoekt samen met een aantal organisaties hoe jongeren aan negatieve uitspraken over Joden komen. Dat meldt Trouw.

Volgens Norbert Hinterleitner, hoofd educatie van de Anne Frank Stichting, is er nooit een onderzoek geweest naar de informatievergaring van jongeren die zich antisemitisch uitlaten. 'Hebben ze die van ouders, vrienden, docenten, de televisie of websites? Op dat terrein tasten wij nog in het duister, terwijl uit onderzoeken naar voren komt dat jongeren zeggen: iedereen weet toch dat Joden zus of zo zijn. Waar hebben ze dat vandaan?'

Eén op de drie docenten in het voortgezet onderwijs werd in het voorgaande jaar geconfronteerd met jodenhaat of belediging van Joden, bleek vorig jaar uit onderzoek in opdracht van de Anne Frank Stichting. Dat was een afname ten opzichte van 2004, want toen rapporteerde de helft van de docenten een incident. Uitlatingen zijn vaak gerelateerd aan het conflict in het Midden-Oosten of aan voetbal.

Bij de meeste incidenten zijn allochtone scholieren betrokken.

Handleidingen
De Anne Frank Stichting heeft voor docenten handleidingen, getiteld 'Daar heb ik wel van terug', gemaakt. Die bieden onder andere informatie over de Joodse geschiedenis, zodat docenten met leerlingen die zich antisemitisch uitlaten in gesprek kunnen gaan. Er wordt ook gewerkt aan een onlinecursus.