Amsterdam Bewaar

Grafzerk van Jacob Olie is gered

De grafsteen van Jacob Olie , hier nog als oudvuil helemaal achterin de Nieuwe Ooster begraafplaats. Foto Floris Lok
De grafsteen van Jacob Olie , hier nog als oudvuil helemaal achterin de Nieuwe Ooster begraafplaats. Foto Floris Lok © UNKNOWN

AMSTERDAM - De grafsteen van Jacob Olie krijgt een nieuwe plek op begraafplaats De Nieuwe Ooster. Het graf van de beroemde Amsterdamse fotograaf is geruimd.

Volgens Joris Pelgrom van De Nieuwe Ooster staat nu vast dat Olie hier begraven heeft gelegen. Nadat zijn laatste dochter was overleden, heeft de verder verwijderde familie in de jaren zeventig de grafrechten opgezegd. ''Dat was voordat hij weer werd ontdekt als belangrijk fotograaf,'' aldus Pelgrom.

De steen van Jacob Olie werd onlangs door een bezoeker gevonden bij een stapeltje andere achteloos terzijde gezette grafstenen. Doorgaans worden zerken van geruimde graven verpulverd en gebruikt voor de verharding van de paden.

De Nieuwe Ooster laat de grafsteen restaureren en geeft hem volgend jaar een 'mooi plekje'.

Dat er geen graf meer, is zal op een bordje naast de steen worden aangegeven.
''We hebben ook het monument van Jan Wolkers voor Theo Thijssen, terwijl ook Thijssens graf geruimd is,'' aldus Pelgrom.

In 2000 besteedde het gemeente- archief een tentoonstelling aan het werk van Olie. Vanaf toen was hij volgens De Nieuwe Ooster definitief aan de vergetelheid ontrukt. (HET PAROOL)