Binnenland Bewaar

Stedenband met Accra is een fiasco

Het straatbeeld in Accra
Het straatbeeld in Accra © ANP

De stedenband tussen Amsterdam en Accra is geflopt. In de afgelopen vier jaar is slechts één van de vier doelen verwezenlijkt: het verlenen van advies over de straatnaamgeving en de registratie van gebouwen in de hoofdstad van Ghana.

De andere projecten zijn een stille dood gestorven, meldt het bureau internationale betrekkingen van de gemeente. Eén van de afgeblazen projecten is de renovatie van de oude sloppenwijk Jamestown, ook wel Dutch Accra genoemd vanwege de aanwezigheid van een Nederlandse nederzetting uit de zeventiende eeuw.

Eenzelfde lot was een project beschoren voor de inzameling van afval in de Ghanese hoofdstad.

Op het terrein van watermanagement was Wereld Waternet, een dochter van Waternet, betrokken bij de plannen voor de aanpak van wateroverlast en de bouw van een waterzuivering. Uit het verslag van de gemeente blijkt dat het de Amsterdamse adviseurs nooit gelukt is in contact te komen met de collega's in Ghana.

China
Ook pogingen de burgemeester van Accra te spreken te krijgen over de uitvoering van de overeenkomst, waren vergeefs. Inmiddels heeft Ghana een aanbod van China geaccepteerd voor gratis waterzuivering.

Volgens de gemeente is het nog steeds de intentie de banden met Ghana te behouden. Als belangrijkste oorzaak van de moeizame samenwerking wordt het gebrek aan ambtelijke ondersteuning in Accra genoemd. Het ambtelijk apparaat kampt met een sterke onderbezetting, aldus de woordvoerder. De stedenband bestaat sinds 2004.