Amsterdam Bewaar

Acht miljoen is nog zoek door miljoenenblunder

Acht miljoen is nog zoek door miljoenenblunder
© ANP

De Amsterdamse belastingdienst is nog op jacht naar acht miljoen euro, die niet is teruggekeerd na de foute overboeking aan bijna tienduizend mensen in de bijstand.

 
Het heeft veel ongemak veroorzaakt

Voorafgaand aan een spoeddebat, vanmiddag in de gemeenteraad, heeft wethouder Pieter Hilhorst laten weten dat 180 miljoen euro is veiliggesteld. Dat geld is nog niet terug bij de gemeente, maar door de banken teruggeboekt naar een derdenrekening. De belastingdienst is per geval in overleg met de banken over de afhandeling van de terugvorderingen. Dat gaat over de  vraag wie tekorten voor zijn rekening neemt.

Acht miljoen is nog zoek bij mensen die het geld hebben opgenomen, uitgegeven of naar een andere rekening hebben overgeboekt. Doordat het ten onrechte gestorte bedrag - tussen 11.750 en 34.250 euro - wel administratief is teruggehaald, ontstaan hier enorme roodstanden. Hilhorst kondigt incassomaatregelen aan en 'in gevallen waar dat passend is'  betalingsregelingen.

Ongemak
Sommige mensen hebben het geld zelf teruggestort, waarna de belastingdienst het ook nog eens van hun rekening haalde. Dat heeft veel ongemak veroorzaakt, maar de gemeente vergoedt eventuele kosten.

De kwestie kost de belastingdienst op dit moment duizend euro per dag aan alleen rente.

Onderzoek
De dienst heeft Atos Consultancy ingeschakeld om een onderzoek te doen naar de vraag hoe dit heeft kunnen gebeuren. Een eerste voorlopige bevinding is dat het gaat om een combinatie van technisch en menselijk falen, waardoor de komma twee plaatsen naar rechts opschoof en het honderdvoudige werd uitgekeerd. Het is nog niet duidelijk of de gemeente tegen dit soort blunders verzekerd is.

Vragen
Er resten nog wel veel vragen, schrijft Hilhorst. 'Bijvoorbeeld hoe de betaling van zo'n groot foutief bedrag onopgemerkt kon blijven.' De gemeente heeft dezer dagen een niet heel gelukkige hand met cijfers. Op de website werd de begroting van 2014 vastgesteld op 5880 miljard (drie nullen te veel), in de brief van Hilhorst is het honderdvoudige van 342 euro becijferd op 32.450.